Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Amfibienii
136 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Broasca testoasa
1.887 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cobra regala
2.080 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarpele cu clopotei
2.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Din viata secreta a...gainilor
1.923 vizite - 0 comentarii
adaugat de alecu
 
  Doua ore de momente uimitoare ale animalelor
178 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum ingrijim pisicile si cum prevenim bolile
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisicile negre
834 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Balaurul dobrogean,
2.577 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leoparzii secretosi
1.728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Animale >> Animalele planetei
 

 

Afla totul despre serpi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.06.2017  Adauga la favorite 1.922 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sarpele (Serpentes) este un subordin din clasa reptilelor fara picioare. Cateva specii de serpi sunt veninoase si toti serpii sunt carnivori.

Serpii, cunoscuti si sub numele de ofidieni, sunt reptile cu solzi a caror principala caracteristica este mobilitatea unica a oaselor faciale, forma lunga a corpului si lipsa membrelor. Capul, trunchiul si coada sunt acoperite de solzi duri. Partea caracteristica a scheletului unui sarpe este craniul: articulatiile maxilarelor au un ligament extrem de elastic, ceea ce le confera o mobilitate extraordinara. Astfel se explica de ce sarpele isi poate misca gura in toate directiile si o poate deschide extrem de larg, reusind sa inghita o prada mult mai mare decat propriul sau cap. Dintii il ajuta sa muste si sa fixeze prada, dar nu pot mesteca, prin urmare sarpele trebuie sa isi inghita prada intreaga. Serpii urca si coboara printre crengi, se catara, inoata si se scufunda cu o agilitate extraordinara, tocmai datorita exceptionalei mobilitati a coastelor si vertebrelor. Serpii au aspecte foarte diferite si s-au adaptat astfel incat traiesc in aproape orice nisa ecologica, exceptie facand doar regiunile polare. Majoritatea celor aproximativ 3 000 de specii de serpi sunt neveninoase si isi folosesc coltii indreptati catre inapoi pentru a apuca si fixa prada. . Desi mici la numar, serpii veninosi sunt si ei raspanditi in intreaga lume, cu precadere in regiunile tropicale, si sunt echipati cu colti special adaptati, pe care ii folosesc pentru a injecta veninul in prada.
Anatomia - Au schelet; Corpul contine numeroase vertebre, fiecare dintre ele atasata de o pereche de coaste care, intr-un fel, substituie membrele, deoarece se termina cu o formatiune musculara conectata de partea ventrala, pe care sarpele se deplaseaza. Corpul lung si zvelt al unui ofidian nu contine niciodata mai putin de 100 vertebre, ajungand uneori sa continta chiar peste 500.
Se deplaseaza cu ajutorul muschilor. Deplasarea lor generala este cea in zig-zag. Cu ajutorul muschilor si vertebrelor, ei aproape plutesc deasupra nisipului desertului.
Reproducerea - Inmultirea serpilor consta in depunerea oualelor in gauri in nisip, pentru protejarea si incalzirea lor. Majoritatea serpilor depun oua, dar unii nasc pui vii. Spre deosebire de oualele pasarilor, cele de sarpe au invelisul flexibil, pielos. Puii de sarpe au un fel de dinte ascutit pe bot, cu ajutorul caruia ies din ou.

Serpii se gasesc in absolut orice tip de mediu, de la cele mai uscate si mai aride deserturi pana la cele mai umede paduri tropicale. Sunt in special raspandite in regiunile tropicale si subtropicale din Africa, Asia, Australia si cele doua Americi, pentru ca aici temperaturile sunt mai ridicate si exista o mare diversitate de specii cu care se pot hrani. Multe specii de serpi traiesc in arbori, dar altele prefera sa traiasca pe sol, in mlastini sau in camp deschis. Exista serpi marini care isi petrec aproape toata viata in largul oceanului. Cum reptilele au nevoie de caldura mediului, aria de raspandire a acestora este limitata de temperatura si ele sunt din ce in ce mai putin raspandite pe masura ce ne apropiem de poli. Chiar si in zonele cu ierni grele si perioade indelungate de frig, exista insa multe specii de reptile, care rezista datorita capacitatii de hibernare. Spre deosebire de multe alte animale terestre, care produc caldura vitala a corpului din energia pe care si-o iau din alimente, reptilele nu isi pot genera propria caldura corporala. Ele sunt animale care se bazeaza pe caldura mediului inconjurator pentru a-si mentine temperatura corpului la parametri constanti. Multe specii isi petrec intervale lungi de timp facand bai de soare, adesea aplatizandu-si corpul, pentru a putea creste suprafata care este incalzita de soare. Ca urmare, reptilele isi pot mentine metabolismul la un nivel mult mai scazut.
Modul de viata terestru la cea mai mare parte a serpilor si acvatica la sarpele de apa.

Dieta - Se hraneste cu broaste, soareci, soparle, insecte si cu alti serpi. Inghite si animale mai voluminoase decat corpul sau datorita ligamentului elastic, care leaga cele doua jumatati ale mandibulei si a osului patrat. In repaus acesta are pozitie orizontala. Cand sarpele se hraneste, osul are pozitie verticala, marind cavitatea bucala. Dintii curbati spre interior retin prada. Alunecarea hranei prin faringe si esofag se datoreaza elasticitatii acestor organe, secretei de saliva si lipsei sternului.
Vazul - Ochii au ploapele unite, privirea fixa si nu clipesc. Vazul este dezvoltat.
Auzul - Urechile nu au pavilioane.
Mirosul si gustul - Mirosul este foarte bine dezvoltat. Limba este lunga, bifurcata si serveste la miros.

In Romania, Serpi rari de dimensiuni mari
In comuna constanteana Cuza-Voda, in iunie 2011, a fost semnalat un sarpe, care potrivit declaratiilor martorilor, avea cca 5 m lungime si capul de marimea unei broaste testoase medii. Un specialist a declarat ca este posibil sa fie un sarpe boa constrictor, adaugand ca in urma cu sute de ani a existat o astfel de specie in Dobrogea. Se credea ca aceasta specie a disparut, a mai spus specialistul. Exemplare de marime similara au fost semnalate periodic si in Muntii Macinului. Cercetatorii spun ca ar mai exista doar cca 10 exemplare in tara noastra.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.