Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Inaltarea Domnului- 29 mai.
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Buna Vestire
1.310 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Duminica Floriilor
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iubitii Domnului
484 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Saptamana Luminata
946 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri din Vinerea Mare
1.459 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri si simboluri de Pasti
1.001 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Colindul
1.695 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfintii Apostoli Petru si Pavel
865 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izvorul Tamaduirii
1.103 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Inaltarea Domnului sau Ispasul.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.05.2017  Adauga la favorite 899 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Crestinii sarbatoresc joi Inaltarea Domnului, cunoscuta, la ortodocsi si ca Ispasul sau Pastele Cailor, ultima zi in care se pot inrosi oua pana la Pastele viitor, in care se taie mieii, iar in unele zone oamenii se “bat" cu leustean, ca sa fie feriti de rele si de boli. In toate bisericile se fac slujbe de pomenire a eroilor, asa cum se intampla de 96 de ani, de cand la Inaltarea Domnului se sarbatoreste si Ziua Eroilor.

Toti crestinii ortodocsi si catolici cinstesc joi Inaltarea Domnului. Incepand din secolul al IV-lea, Inaltarea este celebrata atat in Rasarit, cat si in Apus la 40 de zile dupa Paste, intotdeauna intr-o zi de joi. Inainte de fixarea acestei zile, evenimentul era praznuit de Rusalii.

Oamenii se saluta in aceasta zi cu formulele "Hristos s-a Inaltat!" si "Adevarat s-a Inaltat!".

Timp de patruzeci de zile de la Inviere, Iisus Hristos s-a aratat ucenicilor sai si prin multe semne doveditoare i-a incredintat ca el este Mantuitorul inviat. La sfarsitul celor 40 de zile, Mantuitorul s-a aratat pentru ultima data ucenicilor sai, le-a fagaduit trimiterea Duhului Sfant si, mergand in afara Ierusalimului, s-a inaltat la cer sub privirile lor.

Potrivit traditiei, locul de pe care Mantuitorul Hristos s-a inaltat la cer este situat la Ierusalim, pe Muntele Maslinilor. Micuta capela rotunda de acolo pastreaza inca o piatra imprimata cu urma piciorului lui Hristos.Capela Inaltarii Domnului este un loc de inchinaciune, atat pentru crestini, cat si pentru musulmani.

De sarbatoarea Inaltarii Domnului este si Ziua Eroilor, in toate catedralele, bisericile, manastirile, cimitirele, la troitele si monumentele inchinate acestora fiind facute praznice de pomenire.

Clopotele bisericilor vor fi trase la ora 12.00, in semn de recunostinta fata de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinta si tara. Pomenirea eroilor la sarbatoarea Inaltarii Domnului a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in 1920. Aceasta decizie a fost consfintita prin alte doua hotarari sinodale din anii 1999 si 2001 prin care aceasta zi a fost proclamata ca sarbatoare nationala bisericeasca.

Din 2003, ziua Inaltarii Domnului a fost stabilita prin lege si sarbatoare nationala a poporului roman.

In popor, sarbatoarea Inaltarii Domnului se mai numeste si Ispas, dupa numele ciobanului care a stat ascuns dupa pietre, a urmarit uimit si apoi a povestit inaltarea domnului.

Traditii de Inaltare

De Ispas, in unele zone, oamenii isi pun la brau frunze de nuc, pentru ca se crede ca si Iisus a avut cand s-a inaltat la ceruri si se bat cu leustean, ca sa fie feriti de rele si de boli.

In aceasta zi se sfintesc plantele de leac, leusteanul, paltinul si alunul. Tot in traditia populara se spune ca cine moare de Ispas nu mai trece prin Judecata de Apoi, ci ajunge direct in Rai.

La Inaltarea Domnului sunt, in unele zone, Mosii de Ispas, cand se fac pomeniri pentru morti, mormintele sunt impodobite cu crengi de paltin, iar oamenii isi pun la ferestre frunze de leustean. Se fac pomeni pentru morti, impartindu-se mai ales paine calda, branza, ceapa verde si rachiu.

Sarbatoarea se mai numeste si Pastele Cailor, pentru ca, potrivit unei legende populare, cand Fecioara Maria il nastea pe Mantuitor, caii faceau mare zarva. Atunci, Fecioara Maria ar fi spus ca aceste animale sa ramana mereu flamande, cu exceptia unei singure zile - Pastele cailor. Aceasta sarbatoare se tine doar cand Pastele ortodox coincide cu cel catolic.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.