Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce traditii si obiceiuri se pastreaza in Saptamana Mare
789 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rick Stein - Un tur al pietelor din Japonia
572 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dezvoltarea fetusului in uter pas cu pas
955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Coltul Chiliilor din Zarnesti
1.855 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imagini spectaculoase cu demolarea unui baraj
1.499 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Pasi spre Inviere - Joia Mare
618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traieste o saptamana cu TRIBUUL MOARTEI din Indonezia
388 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Castelul Disney abandonat complet mobilat din Franta
381 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un secol in 100 de min Regina mama
489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum a fost cu adevarat regina Victoria? 1/2
464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Saptamana Luminata

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.04.2014  Adauga la favorite 946 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Saptamana Luminata este prima saptamana care urmeaza dupa Invierea Domnului Nostru si Mantuitor Iisus Hristos si se termina in duminica urmatoare numita Duminica Tomii (a Sfantului Apostol Toma). Pentru crestinii ortodocsi, Saptamana Luminata este inceputul unei perioade de sarbatoare care se termina dupa cincizeci de zile de la Pasti la Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile).
Aceasta perioada sta sub semnul luminii si prima slujba din saptamana incepe prin cuvintele "veniti de luati lumina". Hristos iese din mormant invaluit in lumina cea sfanta a dumnezeirii Sale. Din noaptea Invierii si pana la Inaltarea Domnului la cer, in Biserica se canta "Lumineaza-te, lumineaza-te noule Ierusalime, ca slava Domnului peste tine a rasarit", prin noul Ierusalim facandu-se referire la Ierusalimul cel vesnic, eshatologic.

Slujbele din Saptamana luminata se tin cu Usile Imparatesti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este impiedicata de nimic, ceea ce simbolizeaza usa deschisa de la mormantul Mantuitorului dar si ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim in momentul mortii Mantuitorului.


In primele secole ale crestinismului, in timpul Saptamanii luminate, catehumenii (cei care se pregateau sa primeasca taina Botezului) care erau botezati in noaptea de Pasti, purtau haine albe, simbol al bucuriei Invierii.

In aceasta perioada, slujbele Biserici sunt deosebite de cele din restul anului. Toate cantarile si citirile din aceasta perioada a Saptamanii Luminate fac referire directa la Invierea din morti a Mantuitorului. Slujbele sunt mai frumoase prin aceasta bucurie a Invierii de care sunt inundate toate randuielile liturgice. Chiar si slujba inmormantarii celor care au adormit in timpul acestei saptamani, e diferita de randuiala obisnuita, caci se canta aceleasi cantari ale canonului Invierii Domnului si Hristos a inviat, in loc de Vesnica pomenire!

Din Duminica Invierii Domnului, in Biserica Ortodoxa incepe o noua perioada liturgica a anului bisericesc, numita perioada Penticostarului. Numele acestei perioade — una dintre cele trei mari diviziuni ale anului liturgic (alaturi de perioada Octoihului si de cea a Triodului) — vine de la cartea Penticostar care se foloseste in mod deosebit in cultul ortodox in perioada dintre Sfintele Pasti si Rusalii (50 de zile). Aceasta perioada se distinge din punct de vedere spiritual prin luminozitate, prin frumusete si prin bucuria intregii creatii, ceea ce se exprima prin randuieli cultice cu totul specifice ce se savarsesc in Biserica. Totul pare invaluit in alb, totul este lumina, totul exprima bucuria de a fi impreuna cu Hristos in Biserica Sa. Si bisericile se invesmanteaza in alb si vesmintele preotilor. De aceea, aceasta perioada a Penticostarului este perioada cand se canta in toate imprejurarile "Hristos a inviat" si cantari de bucurie: "Veniti sa ne luminam popoare! Veniti sa ne bucuram de Invierea lui Hristos!".

In tot acest timp, crestinii ar trebui sa se salute cu urarea Hristos a Inviat si de la Inaltare, Hristos S-a Inaltat, urmata de raspunsul Adevarat a Inviat si Adevarat S-a Inaltat.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.