400 gr nuci, tocate mare
3 linguri de zahar
1 lingurita de scortisoara macinata
200 gr unt topit
18 foi aluat de placinta
pt sirop
400 ml apa
400 gr zahar
2 rulouri de scortisoara
1 lingura de suc de lamaie
4-5 linguri de miere
Preparare:
Pregatiti o tava – nu una teflonata deoarece o sa o zgariati – de aproximativ 35 pe 25 centimetri. Dezghetati aluatul daca folositi unul congelat. Daca folositi unul proaspat pastrati-l pe parcursul procesului de preparare acoperit cu un servet de bucatarie curat si uscat pentru a preveni deshitratarea care il va face greu de manipulat.
Amestecati nucile tocate marisor cu cele trei linguri de zahar si lingurita de scortisoara. Topiti untul – daca nu l-ati topit deja – pregatiti-va o pensula curata si incingeti cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ungeti bine tava cu unt topit si intindeti prima foaie de placinta. Daca foaia de placinta depaseste marginile tavii lasati-le pe toate pana la sfarsitul procesului de preparare cand le puteti plia peste interior.
Presarati amestecul de nuca-scortisoara-zahar peste prima foaie. Intindeti urmatoarea foaie si ungeti-o bine cu unt topit si adaugati inca un pumn de umplutura aromata. Repetati procesul pana cand realizati 7-8 straturi de umplutura-foi de placinta si incheiati totul cu cateva foi de placinta.
Pliati marginile foilor – daca acestea au depasit limitele tavii – si ungeti foaia de la suprafata cu unt topit.
Cu ajutorul unui cutit taiati in patrate, dreptunghiuri sau triunghiuri placinta formata in tava, inainte de a o introduce la cuptor.
Introduceti tava la cuptor pentru 35-40 de minute, pana cand baclavaua s-a copt si este aurie la suprafata. Verificati dupa 25 de minute daca nu cumva s-a facut. Unele cuptoare o iau inaintea retetei si nu ati vrea sa va arda baclavaua.
Pana cand se coace baclavaua pregatiti siropul. Amestecati apa cu zaharul si mierea intr-o craticioara. Adaugati zeama de lamaie si cele doua rulouri de scortisoara. Lasati sa fiarba totul, la foc mic, timp de zece minute pana cand zaharul s-a topit si scortisoara si-a eliberat aroma intr-un sirop dens.
Dupa ce scoateti tava de la cuptor turnati – cat baclavaua este inca fierbinte – siropul peste ea. Nu va speriati de cantitatea mare de sirop deoarece baclavaua, uscata la cuptor, o va absorbi pe toata.
Lasati baclavaua timp de 3-4 ore, la temperatura camerei, pentru a absorbi bine siropul, inainte de a o consuma.
Baclavaua se consuma in 3-4 zile de la preparare. Daca o pastrati de la frigider scoateti-o cu 2-3 ore inainte de servire deoarece la rece siropul se contracta prea mult.
Baclavaua are de regula 7-8 randuri de umplutura. Proportionati foile dar mai ales umplutura ca atare de la inceput pentru a le distribui in mod egal.
Portiile de baclava se pot decora, inainte de a le introduce la cuptor, cu cate o jumatate de nuca.
Baclavaua se poate prepara si cu fistic. Aveti grija insa la tipul de fistic cumparat deoarece cel in coaja. prajit, este de regula sarat. Daca folositi fistic decorati fiecare bucata, dupa insiropare, cu cate o lingurita de fistic macinat.
Daca inlocuiti untul cu margarina grasa (la pachet, nu la cutie) veti obtine una dintre cele mai delicioase retete de post.
Foile de placinta se regasesc la raioanele de patiserie proaspata sau congelata din supermarketuri si hypermarketuri.