E mica, dar indispensabila! Indiferent de forma si culoare, trebuie sa fie schimbata o data la trei luni - deci mai repede decat tendintele sezonului :) Si nu e deloc OK s-o tii sub capac. Afla cum sa-ti alegi si sa-ti ingrijesti periuta de dinti!
Cum aleg periuta de dinti
Cele mai "friendly" periute pentru gingiile tale sunt, fireste, cele cu peri moi.Dar e important de stiut ca majoritatea periutelor care se gasesc in comert au perii sintetici.
Se pot numi deja "vintage" periutele cu peri naturali, dar asta nu inseamna ca nu se mai gasesc. Poti incerca la Plafar sau poti comanda una online.
Ca sa te asiguri ca vei ajunge si in cele mai greu accesibile locuri, e indicat sa folosesti o periuta cu capul mic.
Mai ales daca ai o lucrare ("punte") dentara, opteaza pentru o periuta destinata copiilor (6+).
Daca nu esti sub nicio forma fana periutelor electrice, cauta una cu coada cat mai flexibila si usoara, ca sa ai parte de mobilitate si confort maxim cand o folosesti.
Cat conteaza design-ul si culoarea? Ei bine, periutele de dinti din plastic translucid permit luminii sa treaca prin ele, ceea ce tine microbii la distanta.
Daca esti in cautarea unei periute pentru copilul tau, alege marimea potrivita grupei de varsta (este indicata pe ambalaj) si, fireste, culori cat mai vii! Poti incerca modelele din gama "Colgate Smiles".
Unele periute pentru copii au si perisori speciali pentru curatarea limbii - un plus de igiena si putin amuzament adaugat spalatului pe dinti.
Unde pastrez periuta de dinti?
Contrar a tot ce ai auzit pana acum, contrar obiceiurilor: NU in baie! Este locul preferat al bacteriilor, iar umezeala nu face decat sa le favorizeze dezvoltarea. Cel mai bine este sa o tii in dormitor, unde mediul este uscat si aerisit.
Stiu ca imaginea periutei tale de dinti langa cea a iubitului tau e romantica, dar nu e cea mai igienica varianta. Bacteriile se "plimba" de pe o periuta pe alta si se multiplica mai repede decat ti-ai imagina in aceste conditii…
Este evident ca nu trebuie sa "imprumuti" nimanui periuta de dinti, dar exista cel putin inca doua reguli de aur ale igienei: nu tine periuta inchisa (capacele speciale din farmacii sunt OUT) si nu folosi apa calda pentru a o curata (da, microbii adora asta!) :)
Cand schimb periuta?
Ideal este sa cumperi una noua la fiecare trei luni, sau chiar putin mai devreme, daca observi ca perii s-au uzat.
Daca ai suferit de raceala/gripa/infectii ale gatului, inlocuieste periuta ca sa te asiguri ca microbii nu te vor urmari.
De asemenea, e indicat sa schimbi periuta dupa o calatorie lunga, tocmai pentru faptul ca a stat destul de mult "sub capac", in trusa ta.
Periajul bun se cunoaste dupa… periuta
De multe ori ai urmarit dentisti explicand cum se efectueaza periajul corect: de jos in sus si sustinut. Dar te-ai intrebat, poate, daca faci totul "ca la carte" de fiecare data cand iti cureti dintii.
Ei bine, tot periuta e cea care-ti spune daca o folosesti corect:
- daca perii se uzeaza dupa circa doua saptamani, inseamna ca aplici prea multa presiune pe dinti. Atentie, acest stil de periaj dauneaza grav gingiilor tale!
- daca au trecut 5-6 luni de cand ai cumparat-o si periuta arata ca noua, e cazul sa-ti faci griji din doua motive: ai uitat sa o schimbi la trecerea a trei luni si… aplici foarte putina presiune atunci cand te speli
Nu uita: e ideal sa-ti folosesti periuta de cel putin doua ori pe zi si sa nu o pastrezi ca singur aliat impotriva cariilor si afectiunilor gingivale. Dupa fiecare masa, foloseste ata dentara sau banala guma de mestecat.
Scopul principal nu e sa inlaturi resturile de mancare, ci placa bateriana, ce favorizeaza cam toate problemele stomatologice la care te poti gandi. Si mai e un aspect: feel fresh!