Beneficiile consumului de vin
Trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca atunci cand vorbim despre beneficiile consumului de vin asupra sanatatii organismului, ne referim la un consum moderat, de un pahar pe zi pentru femei si pana la doua pahare pe zi pentru barbati. Aceasta diferenta cantitativa se datoreaza diferentelor fiziologice dintre sexe, dar si ale modului in care functioneaza metabolismul fiecarei persoane in functie de sex.
Daca reusim sa ne limitam consumul conform sfaturilor date de specialisti, exista dovezi clare ca alcoolul poate stimula sanatatea inimii.
“Asocierea dintre consumul moderat de alcool si riscul scazut pentru infarctul miocardic a fost studiat de mai bine de 50 de ani," afirma Dr. Kenneth Mukamal, profesor de medicina in cadrul Harvard Medical School.
Studiile efectuate de-a lungul timpului pe aceasta tema au avut rezultate constante si pozitive. Una dintre cercetari, efectuate in anul 2003, constata ca barbatii care au consumat alcool in limitele mentionate au avut cu pana la 35% mai putine sanse sa aiba un atac de cord, prin comparatie cu cei care nu obisnuiau sa consume alcool.
Un alt studiu realizat anul trecut a aratat ca un consum moderat de alcool a fost asociat unui risc de pana la 23% mai mic pentru dezvoltarea bolilor de inima si in randul femeilor.
“Alcoolul influenteaza trombocitele, actionand ca un tratament pentru subtierea sangelui. Consumul moderat de alcool creste, de asemenea, nivelul de colesterol bun din organism si scade nivelul de fibrinogen – factor decisiv in coagularea sangelui – ceea ce poate ajuta la subtierea sangelui," explica Dr. Kenneth Mukamal.
Riscurile consumului de alcool
Alcoolul a fost, insa, asociat si unui risc crescut pentru declansarea cancerului, in cadrul studiilor realizate de catre oamenii de stiinta. Un astfel de studiu, publicat in urma cu doi ani in revista de specialitate “British Medical Journal", a constatat ca prin comparatie cu persoanele care nu obisnuiesc sa consume alcool, consumatorii de alcool – chiar si in limitele indicate de specialisti – au avut cu pana la 6% un risc crescut pentru aparitia cancerului.
Asocierea dintre consumul moderat de alcool si riscul de cancer mamar a fost mai ridicat. Femeile care obisnuiesc sa consume un pahar de vin pe zi au avut un risc cu 13% mai mare pentru aparitia cancerului, in special a celui mamar.
Organismul metabolizeaza alcoolul in agenti cauzatori de cancer, printre care cel mai toxic este acetaldehida, este de parere Yin Cao, profesor de medicina de la Harvard Medical School.,
“Prin comparatie cu alte organe interne, tesutul mamar poate fi mai sensibil la efectele alcoolului. Alcoolul poate deteriora ADN-ul celulelor mamare si poate creste cantitatea de estrogen din organism, iar nivelurile ridicate ale acestui hormon sunt asociate cu anumite tipuri de cancer la san," adauga acesta.
In plus, odata ce consumul zilnic depaseste limitele recomandate de specialisti, riscurile intrec orice beneficiu pe care consumul de alcool il poate avea pentru sanatatea cardiovasculara. Nivelul crescut de alcool din sange este asociat bolilor de inima, hipertensiunii arteriale, infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral, precum si dezvoltarii diferitelor tipuri de cancer.
Acuratetea datelor stiintifice si sfatul specialistilor
Datele stiintifice referitoare la efectele consumului de alcool sunt consistente si s-au dovedit a fi coerente de-a lungul zecilor de ani de cercetare, insa cele mai multe studii nu reusesc sa dovedeasca o relatie de tip cauza-efect intre consumul moderat de alcool si beneficiile acestuia, ori riscurile pe care alcoolul le are pentru sanatatea intregului organism.
Multe dintre cercetarile de specialitate sunt studii observationale, care noteaza comportamentul uman si efectele acestui comportament asupra starii lor de sanatate pe o durata lunga de timp.
In lipsa unor dovezi clinice, unii experti sunt reticenti in a recomanda consumul moderat de alcool drept o tactica pentru stimularea sanatatii organismului.
“Datele studiilor de observationale sunt utile, dar dovezile pe care le avem in urma studiilor experimentale nu ne garanteaza prezenta unor beneficii in cazul consumului moderat de alcool," este de parere Dr. Michael Criqui, profesor de medicina preventiva la Universitatea San Diego din California.
Prin urmare, specialistii de la American Heart Association si de la alte organizatii ale sanatatii din intreaga lume recomanda ca alcoolul sa fie consumat in limitele indicate, in randul celor ce obisnuiesc sa consume alcool, iar cei care nu au acest obicei sunt sfatuiti sa nu il deprinda.
Autor: G.T.