ului
regina elisabetaRegina Elisabeta a fost o protectoare a artelor si a celor defavorizati. A sprijinit de-a lungul vietii tinerele talente si institutiile de binefacere. S-a remarcat ca pictorita si scriitoare, sub pseudonimul Carmen Sylva, scrierile ei insumand peste 50 de volume. A fost membra a Academiei Romane si a Academiei Franceze.
A contribuit la promovarea culturii romane in Europa si a romantismului european in Romania. Cu bunatate si discretie, s-a dedicat activitatilor de binefacere.
Figura nobila, prin nastere si fel de a fi, personalitate puternica ce s-a remarcat mai ales in viata artistica a sfarsitului celui de-al XIX-lea veac si al proaspatului inceput de secol XX. Regina Elisabeta si-a cladit un nume rostit cu admiratie in epoca, dar si dupa ce vremea ei a apus.
Ea insasi poeta, ocrotitoare a artelor, sotia Regelui Carol I avea un suflet caritabil si era mereu gata sa aduca alinare celor aflati in suferinta. Mare iubitoare de frumos, a dedicat timp si pasiune muzicii, picturii si i-a sustinut pe multi dintre artistii vremii.
Multe lucruri se pot spune despre Elisabeta, cea dintai regina a Romaniei. Ne vin in ajutor istoria, faptele si intamplarile asupra carora si-a pus amprenta. De asemenea, sunt actele de caritate, artistii al caror talent l-a sustinut si, desigur, propria creatie literara. Caci Regina Elisabeta, care si-a ales pseudonimul Carmen Sylva, a scris poezie, proza, dramaturgie.
Fapte si marturii istorice, manuscrise, fotografii, corespondenta. Toate acestea impreuna, ne vor ajuta sa schitam un portret al Reginei Elisabeta, cea care isi semna operele, poetic si muzical in egala masura, Carmen Sylva.