Prima atestare istorica a ciocolatei dateaza in urma cu 1.500 de ani, in padurea tropicala a Americii Centrale, acolo unde ploile tropicale se combina cu temperaturile inalte de pe tot parcursul anului si umiditatea care ofera climatul ideal pentru cultivarea arborelui din care se obtine ciocolata - arborele de cacao.
Arborele de cacao a fost venerat de civilizatia Mayasa din America Centrala si Mexicul de Sud, care credeau ca acesta este de origine divina. Cuvantul "Cacao" este de fapt un cuvant Mayas care inseamna "mancarea Zeilor". De aici originea moderna a numelui copacului de "Theobrama Cacao" care inseamna mancarea Zeilor". Cacao a fost transformat ulterior in mai familiarul "cocoa", de catre primii exploratori europeni.
Mayasii obtineau o bautura picanta, dulce-amara prin prajirea si strivirea semintelor arborelui de cacao (boabe de cacao) amestecarea lor cu malai si ardei, lasand apoi amestecul sa fermenteze. Aceasta bautura era pastrata pentru utilizarea in cadrul ceremoniilor religioase
Aceasta bautura se pastra pentru ceremonii si era bauta de catre elita bogata.
Aztecii din Mexicul Central pretuiau aceste boabe dar pentru ca ei traiau mai la nord, in regiunile mai aride la altitudini mai mari, unde climatul nu era potrivit pentru cultivarea arborelui de cacao, erau nevoiti fie sa le cumpere, fie sa le ia ca prada de razboi.
Aztecii pretuiau atat de mult boabele de cacao incat le-au folosit ca moneda - cu 100 de boabe cumparau un curcan sau un sclav. De asemenea, tributul sau impozitele catre imparatii Azteci erau platite in boabe de cacao.
Aztecii, ca si mayasii, le placea aceasta bautura fermentata din boabe crude de cacao, care din nou se gasea din abundenta in ritualuri si era considerata un lux la indemana numai celor foarte instariti. Aztecii au numit aceasta bautura Xocolatl, conchistadorii spanioli gasind aceasta denumire aproape imposibil de pronuntat, au transformat-o in "Chocolat", ca, mai apoi englezii sa o schimbe la randul lor in "Chocolate".
Aztecii considerau ciocolata ca fiind un afrodisiac si imparatul lor, Montezuma era renumit pentru faptul ca o bea de 50 de ori pe zi, dintr-o cupa de aur si este citat ca afirmand despre Xocolatl: "Bautura divina, care da rezistenta si lupta impotriva oboselii. O cupa din aceasta bautura pretioasa permite unui om sa mearga o zi intreaga fara sa manance".
De fapt, aztecii apreciau atat de mult ciocolata (Xocolatl), mai mult decat aurul si argintul, incat atunci cand imparatul Montezuma a fost invins de catre Cortez din 1519 si "conchistadorii" victoriosi au cautat comorile aztece pentru a gasi aur si argint, in schimb au dat peste cantitati uriase de boabe de cacao. Asadar, comoara Azteca consta in boabe de cacao si nu in metale pretioase.
Ciocolata in Europa
Xocolatl! Sau Chocolat ori Chocolate asa cum a devenit cunoscuta, a fost adusa in Europa de catre Cortez si pana la acel moment conchistadorii invatasera sa adapteze bautura gusturilor europenilor, amestecand boabele prajite si macinate cu zahar si vanilie (un mod de preparare care se mai foloseste si astazi), inlaturand astfel gustul picant si amar al bauturii aztece.
Primele fabrici de ciocolata s-au deschis in Spania, unde boabele uscate si fermentate aduse din lumea noua de catre flotele spaniole, erau prajite si macinate si la inceputul secolului al XVII - lea a pudra de ciocolata - din care era facuta versiunea europeana a bauturii era exportata catre alte tari ale Europei.
Spaniolii au tinut secreta atat de bine sursa acestei bauturi - boabele - timp de multi ani, incat, atunci cand, in anul 1579 piratii englezi au urcat la bordul a ceea ce ei credeau ca este o "Flota de comori spaniola" si au gasit-o incarcata cu ceea ce ei credeau a fi "excremente de oaie uscate", au fost atat de frustrati incat au ars intreaga ambarcatiune.
Daca ar fi stiut ei ca la acea vreme ciocolata era atat de scumpa, avand ponderea argintului, daca nu chiar a aurului si ca Ciocolata era, de fapt, o comoara!
In doar cativa ani, bautura de cacao facuta din pudra produsa in Spania a devenit populara in intreaga Europa, Spania, Olanda, Italia, Franta, Germania si in jurul anului 1520 a ajuns in Anglia.
Prima ciocolaterie din Anglia s-a deschis in Londra in anul 1657 urmata rapid de multe altele. Asemenea cafenelelor cu renume, acestea erau folosite ca si cluburi, unde oamenii bogati si oamenii de afaceri se intalneau sa fumeze, sa incheie afaceri si sa socializeze la o ceasca de ciocolata.
Inapoi in America
Drumul ciocolatei a fost incheiat atunci cand colonistii englezi au dus ciocolata (si cafeaua) cu ei in coloniile Angliei in America de Nord. Cei care aveau sa formeze Statele Unite ale Americii si Canada, sunt acum cei mai mari consumatori atat de ciocolata cat si de cafea, consumand, impreuna mai mult de jumatate din productia totala globala de ciocolata.
The Quakers
"The Quakers", au fost si inca mai sunt o secta religioasa pacifista, care se trage din Puritanii Razboiului Civil Englez si din faima parintilor pelerini , iar o istorie a ciocolatei nu ar fi completa daca nu am mentiona contributia lor. Cateva dintre cele mai faimoase nume din industria ciocolatei au apartinut acestei secte - Quakers, care timp de cateva secole a detinut monopolul in fabricarea ciocolatei in toate tarile vorbitoare de limba engleza - Fry, Cadbury si Rowntree sunt, probabil, cele mai cunoscute.
Prima asociere istorica a Quackerilor - care se trag din puritani, cu ciocolata dateaza probabil dinainte de Razboiul Civil Englez dintre Parlament si regele Charles I. Religia pacifista le interzicea multe dintre activitatile antreprenoriale normale, deci ca un popor industrial cu o puternica credinta in etica muncii (asemenea Puritanilor), acestia s-au implicat in afaceri cu alimente si s-au descurcat foarte bine.
Brutaria era o ocupatie raspandita printre ei deoarece painea avea o semnificatie biblica si brutarii din Anglia au fost primii care au adaugat ciocolata prajiturilor deci au progresat firesc catre fabricarea ciocolatei pure.
Cert este ca familiile Fry, Cadbury si Rowntree, printre altele din Anglia au inceput fabricarea ciocolatei si de fapt Joseph Fry de la Fry si Fiii - fondata in 1728 la Bristol, Anglia - este considerat ca fiind producatorul si vanzatorul primului baton de ciocolata din lume. Intre timp Fry a fost preluat de Cadbury iar Rowntree s-a asociat cu compania elvetiana Nestle pentru a forma cel mai mare fabricant de ciocolata din lume. Cadbury a ramas in productia de ciocolata si sunt acum daca nu cea mai mare, probabil, unul dintre cei mai cunoscuti producatori din lume.
Ciocolata asa cum este astazi
Ciocolata in forma solida a fost prima data mancata atunci cand, pe la mijlocul anilor 1600, brutarii din Anglia au inceput sa adauge pudra de cacao prajiturilor. Apoi, in 1828 un chimist olandez Johannes Van Houten a inventat o metoda de extragere a grasimii amare sau untului de cacao din boabele prajite, scopul lui fiind sa faca o bautura mai spumoasa si mai gustoasa. Insa, fara sa stie a deschis drumul catre ciocolata solida in forma ei actuala.
Ciocolata asa cum o stim noi astazi a aparut pentru prima data in 1847 cand "Fry si Fiii" din Bristol, Anglia a amestecat zahar cu pudra de cacao si unt de cacao (preparat dupa procesul lui Van Houten) pentru a produce primul baton solid de ciocolata. Apoi, in 1875 un manufacturier elvetian, Daniel Peters a gasit o cale de a combina (unii ar spune de a imbunatati, altii de a inrautati) pudra de cacao si untul de cacao cu zahar si lapte praf pentru a produce prima ciocolata cu lapte.