Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Moisei, Maramures
802 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  15 Biserici si Manastiri In care Il vei Intalni pe Dumne
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hurezi
1.123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Vovidenia
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Xuan Kong, China
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ialomitei
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Melk
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Afteia jud Alba
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Probota
1.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Dragomirna jud Suceava
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Manastirea Moisei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.05.2020  Adauga la favorite 321 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Localitatea Moisei a facut parte din domeniul lui Bogdan, voievod al Maramuresului, domn intemeietor al Moldovei independente si al dinastiei Musatinilor. In padurile Moiseiului s-au nevoit calugari inca de prin secolul al XV-lea. In secolul al XVI-lea a luat fiinta o modesta sihastrie din care a evoluat Manastirea Moisei, asa cum s-au petrecut lucrurile cu multe manastiri de pe pamantul romanesc. In 1599, calugarii de aici au ridicat biserica veche, care se pastreaza si astazi. Dintre calugarii de atunci se pastreaza numai numele unuia, monahul Iosif, scris pe o barna de pe peretii bisericii vechi. Pentru a feri manastirea de influente straine sau de acapararea de catre alte culte, calugarii au pus-o sub ocrotirea puternicei manastiri a Sfantului Stefan cel Mare de la Putna, ca metoc al acesteia timp de aproape 100 de ani.

Manastirea a fost inzestrata de boierii din Moisei cu intinse terenuri, mai ales cu paduri. Calugarii de aici, prin vrednicia lor, s-au facut cunoscuti peste hotarele Maramuresului, astfel incat la 15 august 1672, de hramul manastirii, la invitatia lor, a venit de a sfintit biserica manastirii, insusi Sfantul Ierarh Sava Brancovici, Mitropolitul Transilvaniei, care detinea atunci si demnitatea de Episcop al Maramuresului. Tarnosirea s-a desfasurat cu o deosebita solemnitate, Ierarhul fiind insotit de un marit sobor de preoti si calugari, intre care reprezentanti ai Manastirii Putna si in prezenta unei imense multimi de credinciosi din tot Maramuresul si nu numai.

La aceasta manastire, in 1690, a tinut sobor Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul, pe atunci Episcop al Maramuresului. Manastirea Moisei a fost resedinta episcopala in ultima perioada a pastoririi Episcopului Serafim de Petrova si la inceputul pastoririi Episcopului Dosoftei al II-lea Teodorovici, care a mutat-o apoi la Manastirea Uglea.


Detaliu iconostas biserica veche
La Manastirea Moisei a functionat o scoala, unde tinerii invatau carte. Aici a fost si o scoala de pictura, unde unii calugari talentati pictau icoane iar altii au devenit pictori de biserici. La aceasta manastire se initiau viitorii preoti si cantareti bisericesti.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.