AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Diverse
Conform astronomiei, exista patru perioade in decursul oricarui an care cuprind intocmai ariile temporare de delimitare. Astfel, avem parte de doua solstitii (solstitiul de vara si cel de iarna), alaturi de echinoctii (echinoctiul de primavara si cel de toamna).
Din cate se poate observa, astazi discutam despre solstitiul de iarna. In speranta ca vom reusi sa descoperim cateva aspecte interesante, ramai cu noi sa cunosti cele 4 lucruri pe care probabil nu le stiai despre solstitiul de iarna!
A avut loc in 21 decembrie
In termeni cuantificabili, solstitiul de iarna echivaleaza cu momentul in care planul dintre centrul Soarelui si axa de rotatie a Pamantului se afla la o distanta si o forma perpendiculara pe planul orbitei planetei noastre. Astfel, unghiul realizat de intersectia razelor soarelui alaturi de orizont la amiaza este cel mai mic din an. In ceea ce priveste anul actual, data presetata a fost 21 decembrie, ziua care tocmai a trecut.
Solstitiul de iarna coincide cu ziua cea mai mica din an
Da, este adevarat – ziua de 21 decembrie 2016 a fost cea mai mica, avand pe de alta parte cea mai lunga noapte din an. Indiferent daca ai sesizat-o sau nu, partea buna este ca de acum ziua va incepe sa creasca, putin cate putin.
Solstitiu se traduce prin sintagma „soare nemiscat"
In realitate, solstitiul de iarna este cel care pune bazele primei zile de iarna astronomica. In ciuda faptului ca noi, oamenii, vedem in mod fizic ca iarna se instaleaza cu mult timp inainte de 21 decembrie, in teorie aceasta apare mult mai tarziu.
In trecut, solstitiul de iarna era sarbatorit cu mare fast
In cultura paganilor, 21 decembrie coincidea cu lunga seara in care Marea Zeita nastea Soarele, acest ciclu simbolizand un nou proces al celor patru anotimpuri. Pe de alta parte, in cultura romanilor, acestia il preaslaveau pe Saturn, supranumit si zeu al recoltelor alaturi de Mithras, cunoscut drept zeu al luminii.
Un alt aspect extrem de interesant pe langa cele 4 lucruri pe care nu le stiai despre solstitiul de iarna se axeaza pe faptul ca aproape in fiecare an, solstitiul are loc in aproximativ aceeasi zi, dar la ore diferite, in functie de miscarea de rotatie a Pamantului si a momentului in care se realizeaza unghiul necesar. Astfel, rezultatul poate sa difere de la o ora la mai multe, insa iarna astronomica va tine 3 luni.