AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Diverse
Romanii casatoriti cu cetateni ai Uniunii Europene au dreptul de a lucra in Germania fara permis de munca, cu conditia ca partenerii lor de viata sa nu fie romani sau bulgari.
Cetatenii romani au dreptul de a lucra in Germania fara permis de munca daca:
au fost rezidenti in Germania pentru o perioada neintrerupta de cel putin 12 luni in calitate de titulari ai unui permis de munca inainte de 1 ianuarie 2007;
au fost rezidenti in acest stat inainte de 1 ianuarie 2007 si detin statutul de sot/sotie/persoana aflata in intretinerea unui cetatean al UE, care nu are nevoie de un permis de munca;
au intrat in Germania la data de 1 ianuarie 2007 sau ulterior acestei date si detin statutul de sot/sotie/persoana aflata in intretinerea unui cetatean al UE, altul decat un cetatean roman sau bulgar. Un cetatean roman care este sot/ sotie/dependent al unui cetatean roman sau bulgar, care si-a exercitat dreptul de sedere in Germania la data de 1 ianuarie 2007 sau ulterior acestei date, va avea nevoie de un permis de munca pentru primele 12 luni.
desfasoara activitati independente in acest stat.
Toata lumea fara permis, de la 1 ianuarie 2014
Accesul liber al cetatenilor romani la un loc de munca in Germania va fi posibil de la data de 1 ianuarie 2014, deoarece pe 31 decembrie 3013 expira restrictiile liberei circulatii a fortei de munca pe piata germana, impuse romanilor si bulgarilor.
Romanii, mai in fata la coada angajarilor in Germania
Totusi, cetatenii romani care sunt inca supusi unor prevederi legale tranzitorii pot solicita un loc de munca in Germania si pana atunci. Conditia este ca ei sa detina un permis de munca UE eliberat de Bundesagentur fur Arbeit (Agentia Federala a Muncii). Angajarea lor se produce numai daca poseda un astfel de permis.
Cetatenii romani au prioritate fata de cei din tari terte care ajung in Germania pentru a solicita un loc de munca.
De asemenea, lucratorii care au fost inregistrati timp de 12 luni pe piata germana a muncii au dreptul la un permis de munca UE care este acordat fara restrictii si pe termen nelimitat, prin intermediul agentiei de ocupare a fortei de munca relevante.
Dupa ce un solicitant roman de loc de munca in Germania a gasit un angajator care doreste sa-l angajeze, acesta trebuie sa se prezinte la Agentur fur Arbeit (Agentia Muncii) competenta, din circumscriptia in care isi are sediul potentialul angajator, pentru a solicita permisul de munca UE.
Pentru gasirea angajatorului romanii se pot adresa firmelor private germane de plasare de personal sau direct companiilor germane care au nevoie de forta de munca.
Pentru cautarea unui loc de munca se pot utiliza si bursa locurilor de munca online a Bundesagentur fur Arbeit: jobboerse.arbeitsagentur.de sau portalul EURES national si european.