(La Cantatrice chauve in limba franceza) este titlul unei piese de teatru scrisa in franceza de Eugen Ionescu. Piesa, afiliata curentului dramatic al teatrului absurdului, infatiseaza perfect degenerararea rasei umane si a relatiilor dintre oameni.
Considerata de unii ca fiind geniala, piesa este aparent fara fir epic, aparent fara sens, dar detine conotatii profunde, specifice lui Eugen Ionescu.
Piesa a avut mare impact (mai mult sau mai putin pozitiv) asupra societatii de atunci.[judecata de valoare] Eugen Ionescu a avut meritul de a crea adevarata configuratie a vietii - cea absurda ("Cu totii suntem absurzi; nimeni nu recunoaste".
Piesa a fost jucata pentru prima data in mai 1950 la Theatre des Noctambules. Dupa un numar mare de interpretari a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franta, primind premiul Moliere d'honneur.
Este aproape imposibil a face un rezumat al piesei, absurdul fiind omniprezent. Familia Smith, o familie traditionala din Londra, are ca invitati pe familia Martin.
Printre altii, capitanul de pompieri ii va vizita de asemenea, si va recunoaste in servitoarea Mary o veche cunostinta. Acest rezumat insa nu prezinta atmosfera piesei, element important care suplineste intriga (absenta).
Prima reprezentatie 11 mai 1950
Theatre des Noctambules, Paris