Rinocerii de Eugene Ionesco
Una din piesele de teatru reprezentative ale secolului XX, care a luat nastere la zona de margine a teatrului absurdului cu drama existentiala, farsa clasica si burlesca, povesteste istoricul oamenilor dintr-un oras mic, cel mai probabil din sudul Frantei.
Acesti oameni s-au trezit dintr-odata in reteaua raului, care va lua chipul caraghios al rinocerului. Treptat toti oamenii care sunt buni se transforma in rinoceri si isi primesc soarta infioratoare ca pe un lucru firesc. Un om insa se opune. Nu este in stare sa primeasca ceea ce primesc in mod firesc toti ceilalti, cu toate ca este fricos, slab si nu are un caracter tare. Este de toate, numai nu este erou. Totusi se opune metamorfozei de masa.
Piesa lui Ionesco din anul 1958 a fost perceputa ca o parabola a cresterii inevitabile a dictaturilor secolului al XX-lea. Insa mai remarcabil este faptul ca aceasta farsa prezinta lupta inegala a omului cu cresterea tuturor pericolelor epocii moderne.
Reflecta o gama larga de feluri de lupta si preia asupra sa variate nuante de gen: de la comedie si farsa, pana la drama si tragedie. „Rinocerii" lui Ionescu face parte fara indoiala din cele mai importante opere ale teatrului mondial.
A supravietuit tendintelor modei. Si astazi piesa este atat distractiva, cat si terifianta.