AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
Kirk Douglas, legenda de aur a Hollywoodului, implineste azi un secol
Se spune ca Epoca de Aur a Hollywoodului incepe si se sfarseste cu Leul Kirk Douglas. Un secol de ani de latin lover.
Institutul de Film American l-a nominalizat pe Kirk Douglas pe locul al 17-lea intre cele mai mari staruri din istoria cinema-ului. Pe numele adevarat Issur Danielovitch Demsky, Kirk Douglas s-a nascut in 1916 la Amsterdam, in statul New York, intr-o familie de emigranti bielorusi de origine evreiasca. Si-a luat licenta in Litere si apoi a obtinut o Diploma a Academiei Americane de Arta Dramatica din New York.
“Am ales profesiunea de actor pentru a evada din mizerie si saracie".
n 1946 obtine primul lui rol important in Dragostea ciudata a Martei Ivers, de Lewis Milestone, alaturi de Barbara Stanwyck, in care interpreta un tanar procuror districtual.
Cea care l-a introdus in lumea aurita a Hollywoodului a fost Lauren Bacall
In 1950, in rolul pugilistului Midge Kelly, in dramaticul film Campionul obtine prima nominalizare la Oscar.
Dupa despartirea de prima sa sotie, Diana Dill, care obosise de numeroasele sale aventuri, plecand cu cei doi fii ai lor, Michael si Joel, colectioneaza flirturi dupa flirturi, iar alaturi de el se afla marile staruri ale epocii, de la Joan Crawford si Rita Hayworth pana la Marlene Dietrich.
Au urmat roluri stralucite, totusi comedia nu se potrivea caracteristicilor sale, mai aproape de personaje puternice, cinice, roluri de "duri".
Cu peste 100 de filme Kirk Douglas a adus pe marele ecran magnati ai finantelor, gangsteri, cowboys invincibili, vikingi…
A cucerit interesul publicului interpretand rolul unui boxer atletic, dar de joasa calitate umana, in Champion de Mark Robson (1949). Succesul definitiv i l-a adus Ace in the Hole (Asul din maneca) de Billy Wilder, unde a fost Chuck Tatum, un jurnalist fara scrupule, care speculeaza drama unui miner prins intre peretii minei prabusite. De succes s-a bucurat si Young Man with a Horn, in regia lui Michael Curtiz (1950).
“A fi actor semnifica intr-un fel a te reintoarce in copilarie si a dori sa fii mereu altfel…"
Povesteste despre viata sa, despre ultimul sau volum de proza si de poezie, in volumul Life could be verse. O viata lunga, facuta din intalniri, din bucurii, dar si din tragedii familiale. Una din poezii se intituleaza Lui Eric. Este vorba despre fiul sau, mort la varsta de 46 de ani din cauza unei supradoze.
Intocandu-ne in timp, sa ne amintim ca a inceput sa lucreze in teatru, pe Broadway, unde a fost sfatuit sa-si schimbe numele. A optat pentru Kirk.
Au urmat Detective Story, regizat de William Wyler, in 1951, in care incarna un politist speriat, si The Bad and the Beautiful, al lui Vicente Minnelli, in care a fost un producator cu o inima de piatra, The Story of Three Loves, episodul Equilibrium, regizat de Gottfried Reinhardt (1953), Un acte d'amour, regia Anatole Litvak (1953), Ulisse, regia lui Mario Camerini (1954). Un film cu care a obtinut un extraordinar succes a fost 20000 Leagues Under the Sea (20.000 de leghe sub mari), semnat de Richard Fleischer (1954).
Cum era unul dintre preferatii lui Vicente Minnelli, a jucat si in Lust for Life(1956), Two Weeks in Another Town (1962).
A fost interpretul unor filme western de rasunet, printre care, The Big Sky, de Howard Hawks si Gunfight at the O.K. Corral, regia John Sturges (1957), unde interpreteaza rolul unui medic, alaturi de Burt Lancaster, care apare in rolul serifului Wyatt Earp.
"Am putut fi Spartacus sau Ulisse. Imi iubesc foarte mult profesia si la fel ca un copil caruia ii place sa se joace de-a cowboy-i sau de-a indienii, atunci cand recit traiesc cu senzatia ca ma joc. Am facut peste 100 de filme, unele mai frumoase, altele mai urate. Am fost Spartacus sau am fost un asasin, am fost Van Gogh sau atatea alte personaje. Dar acum ma regasesc pe mine insumi", declara el intr-un interviu din cotidianul La Repubblica, adaugand: "Mi-a placut sa scriu despre actori care sunt niste copii ce traiesc intr-o lume a fanteziei".
Un mare succes si cu The Arrangement, in regia lui Elia Kazan (1969). La fel si cu Jacqueline Susann's Once Is Not Enough, in regia lui Guy Green (1975).
Intre alte filme apreciate de catre public, a stralucit in Vikingii, in regia lui Richard Fleischer, din distributie facand parte si Tony Curtis si Janet Leigh, Last Train from Gun Hill, semnat de John Sturges (1959), avandu-l in distributie si pe Anthony Quinn.
In 1954 a fondat propria casa de productie, numita Bryna Productions, dupa numele mamei sale, cu care a realizat cele mai mari succese ale sale ca protagonist. In 1956 interpreteaza rolul pictorului Vincent Van Gogh intr-o pelicula semnata de Vincente Minnelli, in timp ce in 1957 apare intr-o capodopera a filmografiei sale, Paths of Glory (Pactul gloriei), regia Stanley Kubrick (1957), pelicula antimilitarista.
In 1960 apare in colosala productie Spartacus, in rolul protagonistului, avandu-i ca parteneri pe Jean Simmons, Laurence Oliver, Tony Curtis, Charles Laughton, Peter Ustinov.
A primit trei nominalizari la Premiul Oscar, pentru cel mai bun interpret, in Champion, The Bad and the Beautiful si Lust for Life, dar fara sa-l obtina. Abia in 1996 a fost recompensat cu Oscarul pentru intreaga cariera.
In 16 ianuarie 1981, Douglas a fost rasplatit cu prestigioasa Medalie prezidentiala a Libertatii, oferita de presedintele Jimmy Carter.
A jucat in 2003 in It Runs in the Family, regizat de Fred Schepisi (2003), alaturi de Michael, fiul sau, interpretand rolul unui tata.
Viata sa personala a fost la fel de spectaculoasa. A fost casatorit de doua ori. Cu cea de a doua sotie, Anne Buydens, a avut doi fii.
Kirk Douglas isi aminteste de marea petrecere oferita de Liz Taylor cu prilejul turnarii filmului Cleopatra. "La fel a facut si pentru mine cand am terminat Spartacus. Am intalnit de-a lungul vietii mele femei frumoase: Mae West, Brigitte Bardot, Marlene Dietrich, Lauren Bacall, Rita Hayworth, Lana Turner, Mia Farrow... " Ii place sa povesteasca despre prieteniile si intalnirile cu Burt Lancaster, bunul lui prieten, cu Marlon Brando, cu Frank Sinatra, Anthony Quinn, Laurence Olivier afirmand cu amaraciune: "Industria cinema-ului nu exista astazi. Azi totul e televiziunea".
Cu un stil mereu actual, in modul de a se prezenta, in idei, uneori periculos de aproape de zona naiva a industriei de film, Kirk Douglas a fost unul dintre primele staruri, alaturi de Rock Hudson, Henry Fonda, Paul Newman, Clint Eastwood, Robert Redford, care au mizat pe coloana vertebrala a eroului si a masculinitatii pentru a fonda un nou mod de gandire. Mereu in interiorul sistemului, a fost totusi un outsider. “Eu raman de partea virtutii si virtutea nu este fotogenica. Ce inseamna sa fii un baiat frumos? Nimic. Un mare, mare zero cu un vesnic suras pe buze pentru toata lumea. Si eu pot s-o afirm pentru ca mi-am construit intreaga cariera interpretand fii de tarfa".
La 100 de ani, felicitarile vin impreuna cu sarcasmul si cu geografia schimbata a trupului sau, in urma unui accident vascular cerebral. In cartea de memorii si fotografii, My Stroke of Luck, Douglas a dezvaluit ca accidentul vascular cerebral pe care l-a suferit a fost “o binefacere" pentru ca “am invatat sa nu consider nimic defnitiv. Acum, cand capacitatea de comunicare este incetinita, pot gandi in mod mai alert la ceea ce voi spune. Sunt norocos ca nu am ramas complet paralizat si ca nu am murit. Dupa o depresie, pretuiesc in sfarsit darul vietii. M-au salvat umorul si sotia mea, Anne, care imi spune in fiecare zi: Misca-ti fundul si da-te jos din pat".
In 2 mai 1917, va fi lansata cea de a 12-a carte a lui Douglas, scrisa impreuna cu sotia sa, Anne Buydens Douglas si intitulata Kirk and Anne: Letters of Love, Laughter, and a Lifetime in Hollywood. Cei doi sunt casatoriti din 1954. Amandoi sunt cunoscuti pentru actele lor filantropice, realizate prin Douglas Foundation, care a decis sa acorde 50 de milioane de dolari pentru cinci organizatii nonprofit, printre care Motion Picture & Television Fund, Center Theater Group din Culver City si Anne Douglas Center for Women, care ofera asistenta si locuri de munca persoanelor nevoiase din Mission, Los Angeles.
La inmanarea Premiului Oscar pentru cariera, din 25 martie 1996, UCLA i-a dedicat o retrospectiva intitulata O sarbatorire centenara, la Billy Wilder Theater de la Hammer Museum. Un omagiu al tinerilor studenti pe care Kirk Douglas ii considera “sarea pamantului".
Kirk Douglas a primit Medalia Libertatii si onorurile presedintelui Bill Clinton, la Kennedy Center Honorees in East Room de la Casa Alba, impreuna cu Aretha Franklin, Morton Gould, Harold Prince si Pete Seeger. Dupa ce a vazut impreuna cu Hillary filmele lui Douglas, Clinton a exclamat: “Ma intreb daca, atunci cand administratia se va apropia de sfarsit, ne vom regasi in filme ca Spartacus sau Gunfight at the O.K. Corral".
Kirk a continuat sa sfatuiasca si sa trimita scrisori deschise persoanelor care aspira la Presedintia Statelor Unite. “Sunt un evreu care il admira pe Papa Francisc, cred ca este un om bun pentru toate religiile. Un om umil in mijlocul saracilor".
Intrebat care e secretul longevitatii sale, Kirk a raspuns: "Las ca trecutul sa dea forma viitorului si incerc sa fac in fiecare zi ceva special, ceva nou. Astazi se iese la pensie la 65 de ani. Pentru mine, a iesi la pensie era acelasi lucru cu a muri".
Kirk Douglas isi doreste sa sufle in cele 100 de lumanari alaturi de fiul sau Michael Douglas, de nora sa Catherine Zeta Jones, de sotia sa, Anne Buydens si de nepoti.