Coriandrul este utilizat in fitoterapie in caz de tulburari digestive, dispepsii, meteorism abdominal, anorexie, afectiuni hepato-biliare, parazitoze intestinale. Extern, uleiul de seminte de coriandru poate fi aplicat pentru alinarea durerilor de hemoroizi sau a celor articulare din reumatism.
Administrare:
Frunzele proaspete de coriandru pot fi folosite in salate de verdeturi, avand actiune terapeutica, contin antihistaminice naturale fiind utile impotriva alergiilor de diverse cauze.
Pulberea de coriandru se prepara prin macinarea semintelor uscate si depozitarea (nu mai mult de o saptamana) in borcane de sticla inchise ermetic; se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi. Eficienta in boli psihice (cure de 2 luni cu pauze de 2 saptamani, apoi se reia). Consumul sistematic de pulbere de coriandru poate preveni aparitia cancerului de colon, ficat, stomac, precum si altor forme de cancer.
Infuzia se prepara dintr-o lingurita varfuita de seminte (fruct) de coriantru maruntite la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat 3-4 minute, apoi se strecoara si se bea pentru reglarea digestiei, antiviral (impotriva racelii si gripei), combaterea colicilor noilor nascuti, reglarea nivelului glicemiei, scaderea colesterolului sanguin.
Pentru eliminarea viermilor intestinali se prepara o infuzie mai concentrata, 2 linguri de seminte la 100- 150ml apa clocotita, bauta cate o ceasca de trei ori pe zi inainte de mese
sus
Precautii si contraindicatii
Coriandrul poate provoca dureri abdominale, scaderea apetitului si marirea in volum a ficatului. Mergeti la medic daca observati orice simptome suspecte.
Nu se recomanda in sarcina si alaptare.
Nu utilizati niciodata intern uleiul de coriandru de extractie pura