Macroul este cel mai popular peste din Romania.
Macroul ca si tonul, apartine familiei Scombridae. Este un peste pelagic ce traieste in bancuri mari.
Corpul macroului are o culoare verde – albastruie, care se transforma in abastru – argintiu cand este capturat. Spatele este acoperit cu dungi transversale albastre, iar partea abdomenul este alb-argintie
Poate ajunge la o lungime de 65 de centimetri, o greutate de 3 kg si o varsta maxima de unsprezece ani.
Datorita corpului in forma de torpila ajunge la viteze remarcabile si poate disparea fulgerator din fata pradatorilor. Ajunge rapid la adancimi mari si inoata rapid de la mari adancimi spre suprafata.
Macroul este un peste care traieste in bancuri si sta mai mult la suprafata. Se hraneste cu plancton: in special heringi tineri, sprot, cod, merlan si crustacee mici. Iarna, in perioada de odihna, macroul nu se hraneste.
Este un peste prolific, depune 200.000 – 450.000 icre,.
Este un peste disptribuit aproape pe tot globul, in zonele tropicale si subtropicale. Este gasit in: Oceanul Atlantic, Marea Mediterana, Marea Nordului.
O caracteristica speciala este ca macroul nu are vezica urinara. Aceasta particularitate fizica face macroul extrem de mobil si il ajuta sa scape de dusmani, cum ar fi rechinul, cainele de mare, tonul sau de delfin.
Macroul se prinde de regula din luna septembrie pana la inceputul lunii martie.
Datorita popularitatii sale in randul consumatorilor, macroul este de o mare importanta economica pentru industria de pescuit. Ocupa unul dintre primele locuri in top 10 al consumului de peste.
Macroul are carnea de culoare rosie – maronie, aromata, si frageda si foarte suculenta. In plus, oasele pot fi usor eliminate. Continutul de grasime variaza in functie de sezon, aproximativ trei la suta primavara si 30 la suta toamna.
Macroul este bogat in Omega 3, acizi grasi care sunt buni pentru inima si sistemul circulator.
In Romania sunt comercializate: Scomber scombrus, Scomber Japonicus, Scomber Australasicus