Dintre creatiile artistice atat de diverse si de impresionante ale omului primitiv cele mai cunoscute sunt picturile rupestre. Printre motivele care predomina se numara animalele vanate si oamenii. Formele de arta preistorica includ gravurile in piatra, sculpturile si figurinele realizate in stiluri diferite, care permit astfel nenumarate interpretari.
Primele picturi rupestre si gravuri de pe peretii stancosi dateaza din Paleoliticul tarziu. In special pesterile din Franta si nordul Spaniei ascund multe astfel de reprezentari.
S-a crezut mult timp ca omul primitiv a observat si a fost inspirat de crapaturile si fisurile din peretii pesterilor, desenand mai intai motive geometrice, abia apoi figuri propriu-zise. Insa atat spiralele, cat si celelalte desene dateaza din aceeasi perioada. Artistii au fost probabil constienti de la bun inceput ca pot sa reprezinte mediul inconjurator in imagini.
S-a presupus ca picturile rupestre nu aveau un scop pur estetic si nu fusesera realizate de un individ talentat, ci infatisau lumea unui intreg grup. Principala tema este vanatul, reprezentat din profil si in miscare. In contrast cu acesta, rarele figuri umane par a fi abstracte. Siluetele sunt intotdeauna izolate si realizate in stiluri diferite. Reprezentarile realiste alterneaza cu imagini de oameni si animale extrem de abstractizate si cu detalii exagerate. Un alt motiv des intalnit in pesteri este amprenta mainii umane.
Gravurile rupestre in piatra depasesc chiar ca numar picturile aparand uneori suprapuse si continand cam aceleasi teme. Se grava nu doar in piatra, ci si pe coarne de cerb sau oase de animal.
In Paleoliticul tarziu au fost realizate si sculpturi. S-au gasit mici sculpturi realizate in calcar, steatita, os si corn de cerb, precum si figurine de lut ars. Cele de dimensiuni mai reduse erau probabil purtate ca pandantive. Statuetele infatiseaza cel mai frecvent figuri feminine si au fost considerate niste simboluri ale fertilitatii. Figurinele puteau avea forme conice brute, dar si fete realizate cu mare atentie la detaliu.
Picturi rupestre datand din Paleoliticul tarziu apar in Europa de Vest, in special in Franta si Spania, muntii Ural si Siberia. Artistii au realizat culori din pigmenti ferici de ocru, dizolvati in apa. Nuantele de rosu, galben si maro erau obtinute cu ajutorul albusului de ou, grasimii, sucurilor de plante si sangelui (dupa cum se vede la bizonul de la Altamira, Spania). Tonurile de negru se realizau cu ajutorul carbunelui sau manganului.
Amprentele de maini de pe peretii pesterilor erau zugravite de obicei cu negru sau rosu. Uneori, artistul isi aplica o vopsea lichida pe mana si o apasa pe perete (creand astfel o amprenta pozitiva). Alteori, el isi punea mana pe stanca si sufla vopsea in jurul ei, realizand o amprenta negativa