Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Rajasthan, Tara Regilor
122 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 ce lucruri pe care le vezi doar in India
130 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India in pragul haosului
54 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 al celor mai populate tari de pe glob-India
1.298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India pro si contra -
1.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jaipur - India
1.041 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bengaluru
1.331 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  India - Un loc periculos pentru a fi Femeie / BBC 2013
1.502 vizite - 0 comentarii
adaugat de grisa
 
  Palatul Mysore-India
1.225 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Udaipur, Venetia estului - India
816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Jodhpur, orasul albastru - India

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.08.2016  Adauga la favorite 535 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Una din regiunile cele mai bogate este Rajasthanul, aflat in Nord, nu foarte departe de capitala Delhi. Principalele destinatii turistice sunt patru orase, foste “princely states", mini-state conduse direct de maharajahi indieni si nu de Coroana Britanica, fiecare oras avand o culoare dominanta – Jaipur, “orasul roz", Jodhpur “orasul albastru", Jaisalmer “orasul de aur" si Udaipur “orasul alb". Fiecare loc are o poveste proprie, asa ca fiecare oras merita o atentie deosebita. Jodhpur este “orasul albastru" – albastrul este culoare brahmanilor, casta superioara din societatea indiana, iar marea majoritate a familiilor din centrul orasului sunt brahmani, asa ca majoritatea caselor sunt vopsite in albastru.

Ce atrage in Jodhpur ? – in primul rand, spectaculoasa citadela Meherangarh – o cladire impunatoare, poate cea mai impresionanta cetate din India, cocotata pe un pinten de munte fix in mijlocul orasului. Aici s-a aflat resedinta maharajahilor de Jodhpur…. Desi continua sa fie detinut de maharajahul de Jodhpur, palatul poate fi vizitat, dar atentie – vizita dureaza cateva ore bune, insa ai parte de un adevarat festival al arhitecturii mogulo-hinduse. Obosit dupa atata aur si marmura ? Cu putin noroc, poti sa te intalnesti cu ghicitorul oficial al maharajahului care are un birou in palat si pentru 300 rupii (circa 20 lei) poate sa-ti ghiceasca trecutul si viitorul. Mi-a ghicit si mie si nu pot spune ca mi-a ghicit rau, dimpotriva, a cam nimerit-o… Nu pleca insa fara sa vezi placuta cu urmele mainilor celor 15 sotii ale maharajahului Man Singh. Desi Man a fost un conducator modern, netinandu-si sotiile in purdah (obiceiul haremului a fost preluat de la musulmanii moguli), lasandu-le sa calareasca sau sa se distreze, atunci cand a murit, nevestele au trebuit sa respecte stravechiul obicei sati – sa se arunce pe rugul pe care ardea corpul decedatului si sa moara si ele arse de vii alaturi de ilustrul lor sot.

Obosit de palate, ghicitori, magazine, vizitatori ? Nu poti rata o dupa amiaza imperiala la Umaid Bhawan Palace! Este unul dintre cele mai impresionante palate din India, construit in anii 1930 cand in timpul unei crize economice, maharajahul a decis sa construiasca acest colos pentru a putea da de lucru populatiei lipsite de munca si de bani (in acelasi timp, in Germania si SUA, aceeasi criza era rezolvata prin constructia de autostrazi !). Astazi Umaid Bhawan Palace este partial un hotel de lux, partial un muzeu de arta si partial locuinta actualului maharajah. De altfel, plimbandu-te prin impunatoarele interioare, poti sa dai nas in nas cu Majestatea Sa.

Daca interioarele redefinesc luxul pentru orice calator european, gradina este o oaza de incantare. Seara poti savura un apus de soare peste orasul albastru, iar ospatarii imbracati in tinute princiare servesc bucate alese din bucataria Marilor Moguli… Si pentru ca atmosfera princiara sa fie completa, uitati-va prin imensa gradina – veti vedea zeci de pauni, pasari princiare ale maharajahilor indieni… Poate aveti bafta ca vreunul din ei sa-si expuna spectaculoasa coada.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.