Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  20 de creaturi terifiante gasite in Groapa Marianelor
170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri
142 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
231 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai infioratoare descoperiri arheologice din lum
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de descoperiri incredibile
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descoperiri bizare si misterioase
313 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  25 de descoperiri misterioase facute sub apa
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cronica Akasha, stramosii nostri atlanti!
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  100 cele mai uimitoare descoperiri istorice
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri arheologice din lume
193 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Groapa Marianelor – Ultimile Descoperiri

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.12.2018  Adauga la favorite 577 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Terra inca mai ascunde multe mistere, intrucat oamenii au investigat doar 5% din fundul oceanelor, locuri care pot scunde inca forme de viata sau fenomene necunoscute

Unul din cele mai interesante locuri de pe fundul ocenului datorita adancimii sale este numit Groapa Marianelor si reprezinta un punct de atractie major pentru intreaga stiinta. Cu toate ca acest loc nu a fost pe deplin explorat, au fost efectuate numeroase descoperiri impresionante.

Groapa Marianelor si secretele ei
Groapa Marianelor este situata in vestul Oceanului Pacific, la doar 15 kilometri de insulele din Guam. Groapa are forma unei semiluni, cu o lungime de 2250 kilometri pe o latime de 69 de kilometri.


Cea mai adanca zona din gropa marianelor este Challenger Deep si are o adancime conform ultimelor masuratori de 11.022.


Cu cat fundul oceanului este mai adanc, cu atat el este privat de hrana care provine din apele de suprafata, bogate in oxigen.Cu toate acestea in Groapa Marinelor exista numeroase vietati. Unele sunt unicelulare si pentru ca conditiile de viata sunt dure s-au dezvoltat in cele mai ciudate moduri. Specialistii le-au comparat cu mici monstri marini.Din cauza adancimii sale extreme, Groapa Marianelor este permanent cufundata in intuneric iar apa este extrem de rece. Chiar pe fundul oceanului ea atinge temperaturi de 4 grade, dar exista anumite zone in Groapa Marianelor unde apa are temperaturi si de 450 de grade Celsius si este bogata in minerale. Chiar daca pare ciudat, apa nu fierbe din cauza presiunii ridicate.



De la o adancime mai mare de 9000 de m nu au mai fost gasiti pesti sau moluste,singura fauna fiind doar cea microbiana.

La 23 ianuarie 1960, Groapa Marianelor a fost vizitata de Jacques Piccard si Don Walsh, care, dupa o coborare in batiscaf ce a durat 4 ore si 48 de minute, au atins adancimea de 10916 m

O alta echipa de cercetatori coordonata de Ronnie Glud, de la Universitatea Danemarca de Sud din Odense,care au efectuat studii depsre Groapa Marianelor au avut insa surpriza sa descopere ca Groapa Marianelor era in realitate uimitor de bogata in materii organice. In concluzie importantul depozit de materie organica din Challenger Deep mentine o activitate microbiana crescuta, in ciuda presiunilor extreme care caracterizeaza acest mediu



Oamenii de stiinta au constatat un consum biologic de oxigen de doua ori mai mare decat intr-un sit invecinat, care are adancimea de doar 6.000 de metri.

Analiza sedimentelor prelevate din ambele situri a dezvaluit, totodata, concentratii mai ridicate de celule microbiene in Challenger Deep.

Savantii au utilizat un robot submarin special construit, echipat cu senzori foarte fini, capabili sa calculeze consumul de oxigen de pe fundul oceanic. Ei au realizat si cateva inregistrari video cu cea mai profunda zona a Gropii Marianelor.

Cineastul canadian James Cameron, regizorul filmelor „Titanic" si „Avatar", a devenit in 2012 cu proiectul sau DEEPSEA CHALLENGE primul om din lume care a explorat, de unul singur, timp de mai multe ore, Groapa Marianelor si a descris peisajul din aceasta zona a Terrei ca fiind unul „lunar, desertic"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.