Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mamuti - Giganti ai erei glaciare
153 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mamuti - Giganti ai erei glaciare
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gunung Padang - dincolo de orice imaginatie
435 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  A inceput civilizatia din India?
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea construirii Casei Poporului
307 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria alimentelor: banchetul roman |
292 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nu e nimeni acasa
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonard de Vinci, geniul fara frontiera
372 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Podul -Tunel Chesapeake Bay - Virginia - 17.6 mile
1.256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1Desertul Danakil,2Efectele radiatiilor din Fukushima
387 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mamutii lanosi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.08.2016  Adauga la favorite 569 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Grupul de mamuti lanosi care traia pe Insula Sfantul-Paul, localizata in Marea Bering, a reusit sa mai supravietuiasca inca 5.000 de ani.

Un studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sugereaza ca ultimul grup cunoscut de mamuti lanosi a murit din cauza lipsei unei surse de apa potabila.
Potrivit BBC, bestiile Epocii de Gheata traiau pe o insula izolata din apropierea coastei din Alaska, iar cercetatorii le-au datat decesul in urma cu 5.600 de ani. Acestia sunt de parere ca un climat cu temperaturi ridicate a condus catre secarea lacurilor, fapt ce a dus la inabilitatea animalelor de a-si nevoia vitala.

Majoritatea mamutilor lanosi au murit in urma cu 10.500 de ani, iar specialistii cred ca oamenii care ii vanau si schimbarile climatice au jucat un rol primordial in extinctia lor.

Grupul de mamuti lanosi care traia pe Insula Sfantul-Paul, localizata in Marea Bering, a reusit sa mai supravietuiasca inca 5.000 de ani.

Acest studiu, publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, sugereaza ca aceste animale au avut de infruntat si alte obstacole.

Odata cu incalzirea planetei dupa Epoca de Gheata, nivelul marii a crescut si a cauzat micsorarea in dimensiune a insulei pe care traiau mamutii. Asta inseamna ca unele lacuri s-au pierdut in ocean, iar odata ce apa sarata monopoliza terenul, sursele de apa dulce, potabila, se diminuau intr-un ritm alarmant.

Gigantii lanosi au fost fortati sa imparta rezerve de apa insuficiente.

"In timp ce lacurile au secat, animalele s-au adunat in jurul putinelor surse de apa care au mai ramas, iar din cauza greutatii excesive, au macinat vegetatia din jur - fapt ce poate fi observat astazi in cazul elefantilor. Acest fapt le-a permis eroziunilor si sedimentelor sa patrunda in sursa de apa, ceea ce a diminuat cantitatea de apa potabila", a declarat autorul principal al studiului, profesorul Russell Graham, de la Universitatea de Stat din Pennsylvania.

"Mamutii au contribuit la propria extinctie".

Acesta a mai declarat ca daca nu ar fi existat suficiente precipitatii si zapada topita (ca urmare a incalzirii climei), care au alimentat lacurile secate, animalele ar fi avut o moarte mai rapida.

"Stim ca elefantul modern necesita intre 70 si 200 litri de apa pe zi. Presupunem ca aceasta este si cantitatea necesara unui mamut, deci insuficienta".

Cercetatorii mai spun ca schimbarile climatice care au loc in ziua de azi ar putea avea un impact similar asupra insulelor de dimensiuni reduse, cu riscul ca apa potabila insuficienta sa pericliteze viata animalelor si a oamenilor.

Comentand asupra studiului, Love Dalen, profesor in genetica evolutionista la Muzeul de Istorie Naturala din Suedia, a declarat : "Cu aceasta lucrare, populatia mamutilor lanosi din Insula Sfantul-Paul devine cea mai inteleasa si bine descrisa extinctie preistorica".

"In perspectiva, acest studiu subliniaza sensibilitatea populatiilor mici la schimbarile climatice", a conchis acesta.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.