AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Garabet Avachian (1907-1967) a fost un eminent profesor de vioara la Conservatorul ,,Ciprian Porumbescu" din Bucuresti. Fara indoiala ca acest muzician de talent a descoperit in artele plastice un teritoriu complementar celui muzical, dar nu ar trebui uitat faptul ca pasiunea pentru arta a unit intr-o aspiratie comuna intreg clanul Avachienilor, Beatrice si Hrandt, verii lui Garabet, fiind ei insisi colectionari de prestigiu.
Perioada cind Garabet Avachian a facut cele mai importante achizitii se situeaza intre anii 1950-1967. Locuinta sa din strada Matasari adapostea un numar impresionant de lucrari de pictura romaneasca, obiecte de arta populara romaneasca, piese de arta decorativa si mobilier din Europa occidentala, precum si obiecte de arta orientala, pe care colectionarul intentiona sa le doneze statului, spre a deveni o sursa publica de incantare si educatie estetica. Gindul ii va fi implinit in 1968 de sotia sa, Mariana Sabina Avachian.
Pictura a fost incontestabil domeniul predilect al lui Garabet Avachian. Marea sa pasiune a fost Theodor Pallady, caruia in colectie i se adauga lucrari din creatia lui Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Abcar Baltazar, Lucian Grigorescu, Dimitrie Ghiata si Alexandru Ciucurencu.
O alta zona de interes a donatiei o constituie colectia de icoane pe sticla, foarte ampla si deosebit de reprezentativa, oferind o imagine revelatoare asupra specificului acestui gen de arta populara romaneasca, a geografiei raspindirii lui, a evolutiilor cunoscute, a diferentierilor stilistice dintre principalele centre de creatie.
Interesant este si ansamblul de piese orientale. Arta orientului indepartat este ilustrata de cateva sculpturi in bronz provenind din China, iar alaturi de acestea mai semnalam un grupaj de vase din bronz si cloisonne si cateva piese de ceramica, sabii cu teci din fildes, xilogravuri policrome si picturi pe matase realizate cu precadere in Japonia.
Arta islamica este ilustrata in colectie de citeva covoare turcesti si caucaziene, precum si de ceramica persana. Frumoase cristaluri de Boemia din veacul al XIX-lea, vase saxone din cositor si piese de mobilier francez completeza colectia.