Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
351 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
151 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
825 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
472 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
74 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Cuprul si istoria cuprului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.06.2016  Adauga la favorite 1.935 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Cuprul (numit si arama) este un element din tabelul periodic avand simbolul Cu si numarul atomic 29. Acesta este un metal de culoare roscata, foarte bun conducator de electricitate si caldura. Cuprul a fost folosit de oameni din cele mai vechi timpuri, arheologii descoperind obiecte din acest metal datand din 8700 i.Hr. A fost unul din primele metale folosite, deoarece cantitati mici din el apar in unele locuri in stare libera. Principalele minereuri ale cuprului sunt: calcozina (sulfura de cupru), calcopirita sau criscolul (ferosulfura de cupru), cupritul (oxidul cupros) si malachitul si azuritul (ambele forme ale carbonatului basic de cupru). Metoda folosita pentru extractia de cupru depinde natura minereului. Daca cuprul se gaseste in stare libera, el poate fi separat prin sfaramarea minereului in bucati mici si amestecarea sa cu apa. Cuprul, fiind relativ greu, se depune pe fund. Cuprul, care are o puritate de peste 99%, este folosit la fabricarea conductelor de gaz si apa, a materialelor pentru acoperisuri, a ustensilelor si a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducator de caldura, se utilizeaza la boilere si alte dispozitive ce implica transferul de caldura. Sub forma de folie de cupru laminata pe un strat izolator,se foloseste la fabricarea circuitelor imprimate (printed circuit board, prescurtat PCB in limba engleza). Acestea pot fi simplu strat, cu folie pe o singura fata sau dublu strat, cu folie pe ambele fete. Pentru realizarea circuitelor imprimate cu mai multe straturi, de realizeaza sandwich-uri din circuite dublu placate si izolatoare. Originea numelui: din cuvantul latinesc cyprium (dupa insula Cipru).


Cuprul este folosit inca din cele mai vechi timpuri. Acesta a jucat un rol important in civilizatia omeneasca, fiind folosit la statui, la obiecte casnice, etc. Obiecte din cupru cu o vechime mai mare de 6000 de ani au fost gasite in zone cu importanta istorica, de exemplu la Caldeea, in Egipt, Asiria, Fenicia si America. Originea numelui vine de la cuvantul latinesc cyprium (provenit de la insula Cipru). In Asia au fost descoperite urmele unor mine de cupru ce dateaza din timpul Epocii Caldeene.[1] Se crede ca elementul cupru a fost al treilea descoperit, dupa aur si argint. Judecand dupa obiectele antice de cupru descoperite, se poate afirma ca acest metal a aparut in Egipt, cu 5 000 de ani i.e.n. si apoi, cam cu un mileniu mai tarziu, in regiunea dintre Tigru (rau) si Eufrat, unde se dezvoltase civilizatia sumeriana. In Egiptul Antic, pe vremea faraonului Turmes, cuprul se exploata in Peninsula Sinai si era cunoscuta sub numele de komt. Tot in perioada Antichitatii, cuprul mai este recunoscut sub numele de chalcos. Cu doua mii de ani inaintea erei noastre, cuprul era folosit numai la fabricarea bronzului si, mai tarziu, la confectionarea unor podoabe, iar combinatii ale cuprului la colorarea sticlei in albastru (folosita ca piatra scumpa, la inele, brose etc.).

Homer a scris despre armele confectionate din cupru.

Mai tarziu apar confectionate din cupru obiecte de arta, cat si diferite vase din bronz. In jurul anului 900 i.e.n. au fost folosite saruri de cupru pentru zugravitul locuintelor scumpe, fiind combinat cu huma si mai tarziu cu var. Primele monede din bronz apar in Egipt, intre anii 430-322 i.e.n., ce au un continut de cupru de 80% si 20% cositor.

Fiind unele dintre principalele metale, cuprul ajungea pe mainile alchimistilor, care in scrierile lor cu limbaj ,,ermetic" il numesc Venus, aceasta planeta fiind considerata ca este reprezentata de cupru


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.