Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Vietile curtezanelor - Agnes Sorel
1.810 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regele Mihai al Romaniei la Londra -Nov. 2012
1.816 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Regele Carol al II-lea de Romania
1.532 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romania si dictaturile ei - Carol II
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carol II al Romaniei - tinerete / batranete
2.597 vizite - 0 comentarii
adaugat de flautul
 
  Recurs la istorie: 10 Mai
1.140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eugene Ionesco despre Regele Mihai
1.406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Dictatura lui Carol al II lea
1.399 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria si Regele Ferdinand la Alba Iulia / 1919
2.113 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Romania in anii Marelui Razboi Ep. 3/15
1.443 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Regele Carol I - Rigoare, sobrietate si tenacitate

 
 
 
 
 
Adaugat de escortgu 17.04.2016  Adauga la favorite 1.061 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Rigoare, sobrietate si tenacitate – acestea au fost cuvintele de ordine pentru primul rege al Romaniei. Inconjurat de o stralucita pleiada de oameni politici, Carol a facut istorie indeplinind destinul national al Romaniei: independenta si modernizarea.

Comandant suprem al armatelor romano-ruse in asediul Plevnei din timpul Razboiului de Independenta (1877-1878), cu o contributie decisiva in acelasi razboi, Carol s-a incoronat rege in 1881, purtand cu nedisimulata mandrie coroana de otel turnata din metalul unuia dintre tunurile turcesti capturate la Grivita.

Destinul i-a zambit Romaniei atunci cand doar un miracol a facut ca inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza de pe tronul reunit al Moldovei si Munteniei sa nu se transforme intr-un dezastru pentru toti romanii. Clasa politica, in frunte cu guvernul provizoriu condus de prim-ministrul Ion Ghica, se vedea nevoita atunci sa infrunte actiunile in forta ale Miscarii Separatiste din Moldova si nemultumirile taranilor care credeau ca prin exilarea lui Cuza, Legea rurala din 14/26 august 1864 ( Lege prin care peste 400.000 de familii de tarani fusesera improprietarite cu terenuri agricole) avea sa fie anulata.

Mai mult, situatia parea sa fi scapat complet de sub control in momentul in care Imperiului Otoman si-a masat o mare parte a efectivelor militare la sudul Dunarii, anuntand o interventie in forta sub pretextul ca Unirea Principatelor Romane nu era recunoscuta decat sub Alexandru Ioan Cuza.

Singura salvare a Romaniei parea alegerea unui principe strain in fruntea tarii, un principe care sa aduca tara, prin originile si prin influenta sa, sub protectia marilor natiuni europene. Cel mai potrivit pentru aceasta misiune s-a dovedit Carol Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen, pe numele sau complet, al doilea fiu al printului prusac Carol Anton.

Absolvent al Scolii de Cadeti din Munster si al Scolii de Artilerie din Berlin, Carol era un ofiter incercat, demn de originile sale prusace, care participase cu succes la cel de al doilea Razboi din Schleswig, razboi purtat intre Austria si Prusia pe de o parte si Danemarca. Disciplinat, calit in arta razboiului, abil diplomat, ofiter cu o larga apreciere in randul propriilor soldati, Carol isi manifestase din start intentia de a prelua tronul Principatelor, mentionand ca supunerea fata de sultan nu reprezenta un impediment atat de mare si ca acesta va fi inlaturat la momentul oportun.

Romania isi castigase principele pe care si-l dorise, si asta spre surprinderea intregii Europe, care vedea mai degraba o apropiere a acesteia de Franta, decat de Germania.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.