AnuntulVideo >>
Cultura >>
Arta
Impresionismul este o miscare artistica, manifestata la inceput in pictura, mai tarziu si in muzica, mai ales in Franta , si care marcheaza desprinderea artei moderne de academismul traditional.
Pictura impresionista s-a dezvoltat in perioada cuprinsa intre 1867 si 1886 , caracterizata prin concentrarea asupra impresiilor fugitive produse de o scena sau de un obiect, asupra mobilitatii fenomenelor, mai mult decat asupra aspectului stabil si conceptual al lucrurilor, preferand pictura in aer liber si folosind o cromatica pura si tuseuri fine de penel pentru a simula lumina reala.
Precursori ai impresionismului au fost pictorii spanioli Diego Velasquez si Francisco Goya , pictura engleza cu William Turner si John Constable, precum si francezii Courbet, Ingres si reprezentantii Scolii de la Barbizon.
In 1863, Edouard Manet picteaza tabloul intitulat Olympia, care a provocat un scandal enorm, reprezentand-o pe zeita Venus in chip de curtezana. Nu se vorbeste inca de impresionism, dar se pot deja intrevedea caracteristicile principale ale acestei miscari, care il vor duce in aer liber sa picteze faimoasele sale peisaje. Respinse de juriul Salonului Oficial, Manet isi va expune picturile, printre care celebra Le Dejeuner sur l'herbe, impreuna cu Pissarro, Jongkind, Fantin-Latour si altii in "Salonul refuzatilor" (Le Salon des Refuses), spre stupefactia publicului conservator si entuziasmul tinerilor pictori, care se vedeau confruntati cu problemele ce-i framantau.
Salonul din [1866] accepta lucrarile unora din pictorii apartinand noii orientari, ca Edgar Degas, Frederic Bazille, Berthe Morisot, Claude Monet, Camille Pissarro, respinge insa pe Cezanne, Renoir si din nou pe Manet, ceea ce provoaca reactia scriitorului Emile Zola intr-o diatriba violenta la adresa oficialitatilor, publicata in gazeta L'Evenement
In muzica impresionismul a fost impus de Claude Achille Debussy din dorinta de purificare a muzicii franceze si realizarea unei muzici nationale. Este compozitorul care a creat impresionismul cu un etos francez. Cunoscand muzica extern orientala, modalismul, musorgschian si stilul Wagnerian, Debussy a furnizat elemente preluate selectiv si a creat un nou stil cu particularitati de limbaj si estetica proprie. Alt reprezentant al impresionismului este Maurice Ravel.
Impresionismul literar a aparut in literatura de limba germana ca reactie impotriva naturalismului, considerat exagerat si neartistic. Formele preferate sunt poezia lirica, proza scurta, piese dramatice intr-un act, toate slujind modului de exprimare subiectiv. Printre reprezentantii cei mai importanti se numara Arthur Schnitzler,Hugo von Hofmannsthal, Rainer Maria Rilke. In Franta corespondentul impresionismului in literatura este de fapt simbolismul