Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ce inseamna pneumotorax?
276 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bronhoscopia
1.227 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tot ce trebuie sa stiti despre retetele medicale
85 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Valeriana
1.295 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce beneficii iti aduce cura cu ceapa verde
468 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BERGISTEROL
1.955 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Carambola
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nimic nu te distruge precum propriile obiceiuri!
347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De ce FACEM MONTURI: 7 MOTIVE posibile
267 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  INSUFICIENTA RENALA. Cum se poate trata si preveni
253 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Pneumotorax

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 12.04.2016  Adauga la favorite 2.097 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Primele semne ale pneumotoraxului pot sa insemne o durere foarte acuta, foarte ascutita, care este simtita ca un junghi, ca un cutit in hemitoracele in care plamanul s-a colabat. Uneori durerea pleaca de la baza toracelui si se localizeaza sub fosa claviculara. A doua consecinta a pneumotoraxului este dispneea, fie de efort, fie de repaos care seamana ca tabloul clinic cu insuficienta respiratorie.



"Un om care respira foarte frecvent, foarte greu, care cere aer este de multe ori anxios, speriat si nelamurit din cauza ca se simte strangulat. E foarte neplacut pentru un om sa simta ca nu poate sa respire normal. E una dintre cele mai chinuitoare experiente pe care le poate avea un om.", atentioneaza prof. univ. dr. Miron Bogdan, vicepresedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sanatatii.



In momentul producerii colabarii plamanului, pacientul poate intra rapid intr-o insuficienta respiratorie cu care niciodata n-a mai fost confruntat. Este un eveniment extrem de alarmant, neplacut si dramatic, dar in aceste conditii este bine sa poata sa-si pastreze calmul, sa cheme de urgenta medicul sau sa fie dus de urgenta la spital.



"Respiratia pacientului dupa disparitia din functie a unui plaman afectat de pneumotorax depinde de cat este de bun plamanul restant. Daca plamanul restant este sanatos si normal, atunci conditia fiziopatologica a unui pneumotorax este o dispnee de efort. In aceste conditii omul respira satisfacator in repaos, dar daca incearca sa mearga cateva zeci de metri sau sa urce o scara, respiratia grea care se numeste dispnee de efort, din cauza ca el nu mai are rezerve respiratorii. Daca se intampla ceva care provoaca pneumotorax bilateral, omul acela va muri in insuficienta respiratorie, daca nu este asistat grabnic, intr-un minut sau doua.", a declarat intr-un interviu pentru Sanatatea TV, prof. univ. dr. Miron Bogdan, vicepresedintele Comisiei de Pneumologie din Ministerul Sanatatii.



In momentul in care un pacient cu pneumotorax complet si-a pierdut functia unui plaman, atunci consecinta cea mai simpla este dispneea de efort. Dar, daca plamanul restant ar fi bolnav atunci pacientul va fi mult mai grav. Va avea o dispnee de repaos mult mai rea, pacientul se invineteste, are tahicardie, simte ca respira foarte prost, greu, face hipoxie cerebrala, devine anxios si poate sa devina somnolent.

Pneumotorax - Diagnostic

Diagnosticul de certitudine al pneumotoraxului vine dintr-o radiografie, care identifica o hipertransparenta pe campul toracic drept sau stang si se vede opacitatea plamanului colabat ca un pumn, la hil, adica spre mediastin.



Atunci in zona periferica a acelei opacitati, care reprezinta bontul pulmonar, nu se mai vede desen pulmonar, nu mai este decat aer din cavitatea toracica.

Pneumotorax - Tratament

Daca pneumotoraxul nu este complet se poate lasa aerul sa se resoarba singur, plamanul se va expanda pana la perete si nu se va intampla nimic periculos mai departe. Daca este o colabare importanta si o cantitate mare de aer, ea nu se va resorbi singura si atunci este nevoie de o interventie chirurgicala, prin care aerul trebuie aspirat


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.