Mandarinele contin o gama impresionanta de antioxidanti, precum carotenoizi, zeaxantina, luteina si hesperidina, ce duc o puternica lupta impotriva radicalilor liberi si ne protejeaza organismul de toxine. Mai mult de atat, concentratia de antioxidanti din mandarine este chiar mai mare decat cea din portocale.
- Sunt o sursa pretioasa de vitamina C, cel mai puternic antioxidant liposolubil, care ne regenereaza pielea, ajuta la productia de colagen si sprijina functiile imunitare. Vitamina C este esentiala pentru organismul uman! Iar acum, ca ne aflam in sezonul rece, trebuie sa incercam sa incorporam in dieta cat mai multe alimente bogate in aceasta vitamina, pentru a inlocui gama vasta de legume si fructele consumate vara. O sigura mandarina aduce 45% din necesarul zilnic de vitamina C.
- Previn depunerea colesterolului si ajuta la normalizarea digestiei, deoarece contin o combinatie ideala de fibre si pectine.
- Contribuie la alcalinizarea organismului. La fel ca multe alte citrice, mandarinele, odata digerate, au un efect alcalinizant asupra organismului. Alimentele alcalinizante ajuta la balansarea pH-ului in corp, combat aciditatea excesiva si favorizeaza alcalinizarea treptata. Intr-un mediu alcalin nu pot supravietui majoritatea bacteriilor si fungilor responsabili pentru dereglarea sistemului nostru imunitar. De asemenea, pe fondul aciditatii excesive, pot aparea probleme cardiovasculare, respiratorii si obezitatea.
Mandarinele sunt fructe venerate de civilizatiile asiatice, in medicina traditionala chinezeasca ele fiind recomandate pentru reglarea energiei vitale. Iar in medicina ayurvedica uleiul cojilor de mandarine este folosit pentru a elimina stresul, a ameliora insomnia si pentru a induce starea de calm si vitalitate.