Siguri ca esti o persoana de succes, insa cat de bine suporti critica? Iti place sa primesti feedback de la sefii tai, insa in momentul in care acest feedback se transforma intr-o critica, cum te comporti?
Este normal sa reactionezi defensiv pentru ca pana la urma oamenii nu prea suporta ideea de a auzi lucruri nu tocmai ok despre propria munca. Te intelegem, dar tu stii foarte bine ca nu trebuie sa iei toate lucrurile prea personal, pentru ca de multe ori, ceea ce tu crezi ca este un lucru rau, te poate ajuta pe viitor. Tot ce putem noi sa facem este sa te sfatuim cum poti face fata criticii care pare de multe ori doar un cosmar urat.
In primul rand, trebuie sa discutam despre ce inseamna critica. Ei bine, criticismul este o analiza, o evaluare sau o observatie. Cu timpul, critica s-a transformat intr-o actiune negativa, dar poate fi si un lucru pozitiv. Lasand la o parte ideea de pozitiv si negativ, trebuie sa intelegi ca de fapt, critica poate fi constructiva (care te face mai productiv) sau distructiva (care te demoralizeaza). Un lucru este sigur: oamenilor nu le place ca munca lor sa fie “pusa la pamant" din cauza remarcilor unor persoane ignorante.
Nu te agita!
Probabil ca prima ta reactie este aceea de a-ti apara ideile, iar totul poate rezulta intr-un scandal exagerat. Incearca sa gasesti ceva bun in toata acea critica enervanta si este chiar indicat sa iti imaginezi pe moment ca acele cuvinte enervante nu iti sunt adresate. Trebuie sa fii calm si sa lasi cealalta persoana sa termine ce are de spus.
Nu te lasa descurajat de critica, chiar daca pare sa fie negativa. Ideea este ca totul depinde de punctul de vedere al fiecarei persoane, iar tu trebuie sa lasi critica sa te motiveze. In plus., daca ai tendinta de a privi fiecare cuvant care nu iti convine ca un lucru rau, atunci iti va fi foarte greu sa te folosesti pe viitor de acest feedback intr-un mod pozitiv.
Pune intrebari
Chiar daca persoana din fata ta pare nervoasa, incearca sa pui intrebari pentru a afla cum poti rezolva lucrurile intr-un mod mai bun. Pune intrebari de genul: “De ce spui asta?"sau “Ce ar fi trebuit sa fac mai bine?". Raspunsurile primite te vor ajuta in viitor si vei proceda altfel in urmatoarele proiecte.
Nu te certa!
In cazul in care toata critica ajunge sa devina mai jignitoare decat trebuie, atunci cel mai bine este sa fii persoana care cedeaza. Nu te vei alege cu nimic bun daca ataci atacatorul si este posibil ca toata discutia sa se transforme in ceva mult prea exagerat. Trebuie sa iti pastrezi calmul (cat mai mult posibil) si sa iti controlezi impulsul de a reactiona urat. Este indicat sa taci, sa asculti si sa nu incerci sa te aperi prea mult.
Daca tu nu reactionezi, la un moment dat persoana care te critica se va opri. Pana la urma, cat poate cineva sa tipe si sa caute cearta daca nu primeste niciun raspuns inapoi? Faptul ca tu nu lasi totul sa se transforme intr-un scandal, va face ca cealalta persoana sa isi dea seama cat de aiurea suna ceea ce incearca sa spuna.
Dupa cum am scris mai sus, de multe ori nu se merita sa lasi discutia sa avanseze. Este bine sa te asiguri ca persoana care te critica nu iti vrea doar raul pentru ca in acest caz ti-ai investit energia in ceva nefolostor.
Fii recunoscator
Priveste altfel situatia: daca o persoana te critica, asta inseamna ca munca ta conteaza si ca cineva si-a pierdut timpul pentru a analiza ce ai facut. Asa ca cel mai bun lucru pe care poti sa-l faci este sa-i multumesti pentru ca ti-a acordat sansa de a te corecta si de a-ti imbunatati modul de lucru. Chiar daca tu simti ca nu este corecta critica primita, este bine sa fii recunoscator (nu trebuie sa pari prefacut si sa fii sincer). Tine minte, nimeni nu poate scapa de critica, nici cele mai destepte si organizate persoane.
Daca tu il apreciezi pe cel care te critica, data viitoare nu va mai fi la fel de dur cu tine. Iti recomandam sa iti faci un obicei din a-i aprecia pe cei care apar in fata ta cu o atitudine negativa.
Concluzia?
Pe scurt, trebuie sa inveti sa accepti critica cu bucurie, nu sa te plangi sau sa mormai mereu pe fundal. Multumeste-i celui care si-a facut timp pentru a te ajuta sa afli la ce trebuie sa mai lucrezi.
Accepta de asemenea orice fel de critica. In momentul in care o sa ai curajul de a face asta, nimic din ce spune persoana din fata ta nu te va mai face sa te simti prost. Stim, critica de multe ori ne afecteaza, dar daca tu inveti cum sa ii faci fata si cum sa o folosesti pentru binele tau, atunci productivitatea ta va creste automat.
Retine: o persoana negativista va vedea doar gaura din covrig, o persoana pozitiva va vedea covrigul, iar o persoana inteligenta va observa si gaura, dar si covrigul. Modul de gandire folosit de omul inteligent este cel care te va ajuta sa avansezi pe scara succesului.