Mai intai de toate, trebuie sa “descifrezi" ce inseamna fiecare caracteristica tehnica a televizorului prezentat la raft.
LCD – este prescurtarea de la Liquid Crystal Display. Acestea au la baza cristale lichide care sunt iluminate de o singura lampa fluorescenta.
LED – este prescurtarea de la Light Emitting Diode (dioda emitatoare de lumina), iar acestea reprezinta de fapt un LCD, dar care foloseste mici becuri pentru iluminare. Pot fi televizoare cu iluminare laterala si din spate.
OLED – inseamna Organic Light-Emitting Diode. Este folosita mai ales atunci cand ecranul depaseste in diagonala 100 cm, iar avantajele principale sunt consumul redus de energie electrica, dar si o calitate de exceptie a imaginii.
HDReady – acest tip de televizor este capabil sa afiseze o imagine cu o rezolutie minima de 1280 x 720 pixeli, dar sunt multe dintre ele care au o rezolutie si mai buna, de 1366 x 768 pixeli.
FullHD – daca alegi un astfel de aparat, beneficiezi de o rezolutie de 1920 x 1080 pixeli, asadar calitatea imaginilor este mult mai ridicata decat a celor HDReady.
zolutie a imaginii de 3840 x 2160 pixeli, asadar este de 4 ori mai mare decat rezolutia FullHD (de aici si denumirea). Pentru a te putea bucura la maximum de aceasta rezolutie, televizorul trebuie sa aiba un ecran cu diagonala mare (minimum 123 cm).
SmartTV – adica televizorul inteligent, permite conectarea la retea si navigarea pe internet, utilizarea aplicatiilor, a serviciilor de streaming, conectarea altor periferice precum tableta, laptopul sau smartphone-ul.
Foarte important de luat in considerare:
Rata de refresh: adica viteza la care imaginile sunt afisate pe ecran intr-o secunda. Aceasta are ca si unitate de masura hertul, iar, de obicei, cu cat rata de refresh e mai mare, cu atat este mai bine, imaginile fiind redate mult mai fluid.
Contrastul: diferenta dintre cel mai luminos punct de pe ecran si cel mai inchis punct de pe ecran. Cel mai indicat este sa analizezi in magazin calitatea imaginii.
In ceea ce priveste diagonala ecranului, trebuie sa se tina cont de distanta dintre televizor si ochii privitorului. Diagonala potrivita reprezinta o treime din distanta de vizionare, asadar, daca distanta de la televizor la ochii privitorului este de 3 metri, atunci diagonala trebuie sa fie de circa 100 cm (1 metru ).