Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Litiaza renala
1.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ceaiul din rompepiedras,
167 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Scapa de pietrele la rinichi
1.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine NU ar trebui sa ia magneziu
264 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acidul uric din urina
1.095 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  AI GRIJA DE RINICHII TAI
761 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nefrita cronica
2.223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mugurii de tuia
1.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acidul uric din urina
1.269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Curatarea ficatului si a vezicii biliare Andreas Moritz
1.257 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Pietre la rinichi

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.03.2016  Adauga la favorite 2.562 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Pietrele la rinichi sunt depozite minerale intarite care se formeaza in unul sau in ambii rinichi.

Exista 4 tipuri principale de pietre la rinichi:

•Pietre din calciu: sunt facute din calciu si fosfati, sau calciu si oxalati.

•Pietre struvitice: contin magneziu si amoniac, sunt adesea in forma de corn si destul de mari.

•Pietre din acid uric: sunt fine, de culoare maro.

•Pietre din cistina: sunt de culoare galbena, si sunt cristalizate.

Pietrele la rinichi se prezinta intr-o varietate de forme, marimi si culori. Unele dintre ele sunt cat un fir de nisip, altele sunt cat o minge de golf.

Cum se formeaza?

Deseurile din organism se dizolva in general in fluidele care formeaza urina, dar, uneori, ele pot forma cristale care se depun in interiorul rinichiului. Ele se aduna in timp si formeaza depuneri tari ca piatra.

Dupa ce se formeaza, pietrele calatoresc de obicei prin sistemul urinar, incercand sa treaca in urina. Se intampla destul de des ca pietrele sa blocheze uretra sau ureterul, determinand dureri intense in abdomen. Blocarea sistemului urinar poate duce la infectii, probleme de rinichi sau chiar insuficienta renala.

Simptome

Daca piatra este de dimensiuni mici, ea trece adesea nedetectata, fara simptome. Simptomele apar daca piatra ramane blocata in rinichi, daca ea incepe sa calatoreasca prin ureter sau daca determina aparitia unei infectii.

Simptomele comune ale pietrelor la rinichi includ: dureri intense in spate sau intr-o parte a abdomenului, greturi, sange in urina, urina tulbure si urat mirositoare, senzatie de arsura la urinat, febra (38oC), mictiuni frecvente.

Cauzele aparitiei pietrelor la rinichi

Cauza lor exacta nu este cunoscuta. Ele se formeaza in general din cauza acumularii unei substante in organism, cum ar fi: calciul, amoniacul, acidul uric sau cistina. Unele boli, precum cancerul sau bolile renale, cresc riscul de formare a calculilor renali, datorita tratamentului lor.

Factorii care predispun la formarea calculilor renali sunt: deshidratarea, alimentatia bogata in proteine si saraca in fibre, sedentarismul, mostenirea genetica, functionarea unui singur rinichi, infectii urinare, bypass intestinal, boala Crohn.

De asemenea, exista dovezi ca anumite medicamente, precum aspirina, antiacidele, suplimentele de calciu si vitamina D maresc riscul de a dezvolta pietre la rinichi.

Tratament

Tratamentul depinde de tipul pietrei. In cazul celor de dimensiuni mici, se administreaza doar analgezice, pentru calmarea durerilor de eliminare. Daca piatra este prea mare pentru a fi eliminata pe cale naturala, se intervine prin anumite proceduri ca:


•Litotripsia cu unda de soc extracorporeala (ESWL): se folosesc unde ultrasonice sau de soc, care sunt directionate spre rinichi, spargand pietrele in particule fine ce vor fi eliminate usor. Este o metoda inconfortabila, dar des folosita, si executata sub anestezie locala.

• Nefrolitotomia percutana (PNL): chirurgul face un mic orificiu lateral, pe unde introduce un instrument numit nefroscop, in scopul de a sparge pietrele mari. Operatia se face sub anestezie generala.

•Ureteroscopia: este o interventie ce presupune introducerea unui instrument numit uretroscop ( un fel de telescop flexibil sau semi-rigid) prin vezica, in uretra, si apoi in ureter, unde este blocata piatra. Prin acest uretroscop se introduc alte instrumente ce sparg piatra, dupa ce a fost localizata. Si in acest caz se foloseste anestezia generala.

•Chirurgia: daca niciuna din metodele de mai sus nu poate fi aplicata, se recurge la traditionala operatie. Aceasta implica incizarea zonei lombare si extragerea pietrei din ureter sau rinichi.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.