Odata cu venirea primaverii si apropierea de Sfintele Sarbatori de Paste, gospodinele intra in alerta: se face curatenia mare de primavara. Pe site-urile gospodinelor cu experienta in domeniu se gasesc o multime de secrete ce usureaza munca si, tinand seama de ele, se poate face o curatenie luna.
Curatenia generala cuprinde: stersul prafului, curatarea podelelor si covoarelor, curatarea geamurilor, spalarea baii si bucatariei, stergerea jaluzelelor, spalarea peretilor vopsiti si rearanjarea hainelor in dulap. Totul trebuie facut metodic. Curatarea incepe de sus in jos: intai peretii, apoi geamurile si abia la sfarsit podelele. Intai se sterge praful si apoi se da cu aspiratorul. Pentru a curata peretii vopsiti, specialistii spun ca trebuie sa se inceapa cu o carpa curata sau un burete si apa. Daca asta nu functioneaza, se inmoaie carpa sau buretele in apa amestecata cu putin detergent de vase, cu cat este mai slab, cu atat este mai bine. Daca pata persista, se aplica cateva picaturi de sapun lichid direct pe buretele umed sau pe carpa folosita pentru curatarea peretelui.
Pentru curatarea covoarelor se inmoaie un tampon de vata in esenta concentrata de ceai si se freaca bine. Pentu reimprospatarea culorilor, covorul trebuie periat cu o solutie de apa si sare grunjoasa sau se presara sare pe el. Apoi se ruleaza si se lasa doua-trei zile, dupa care se curata cu aspiratorul. Mirosurile neplacute, de animale in special, dispar din covor daca se sterge suprafata acestuia cu o bucata de perdea imbibata in otet cu apa.
Placile de gresie sau de faianta din baie si din bucatarie se pot face luna cu un produs de curatare cu un PH neutru pe eticheta. O alta varianta este amestecul de bicarbonat de sodiu cu apa. Se toarna jumatate de cana de bicarbonat de sodiu in 8 sau 9 litri de apa si se amesteca bine. Lichidul se aplica cu un mop obisnuit sau cu un mop cu burete si apoi se sterge podeaua.
Pentru indepartarea petelor si a mucegaiului de pe blatul de bucatarie se poate folosi o solutie simpla: jumatate de cana de amoniac in patru litri de apa. Pentru petele de cafea sau de suc, se foloseste putina apa oxigenata in apa si cateva picaturi de amoniac. Urmele de muste se pot inlatura de pe orice suprafata folosind ceai rece.
Oglinzile, ferestrele, faianta si gresia se curata impecabil cu o solutie de otet cu cu apa calda (o parte otet, patru parti apa). Tot otetul amestecat cu o cantitate mai mare cu apa este o alternativa la detergentul de curatat toaleta. Otetul nu se foloseste pentru curatarea parchetului ceruit sau pentru mobila pentru ca este coroziv. Geamurile se spala bine cu solutie de amoniac (o lingurita la patru litri de apa) si se usuca cel mai bine cu ziar. Nu este recomandata spalarea geamurilor in zilele cu soare pentru ca vor ramane pete. Pentru limpezirea geamurilor se mai poate adauga o lingurita de otet in apa de clatit.
Fotoliile si canapelele cu tapiterie de plus se curata bine daca, dupa aspirare, se sterg cu o carpa inmuiata intr-un amestec egal de apa si amoniac. Scamele de pe haine si parul de animale se indeparteaza usor cu un ciorap de nylon inmuiat in apa.
Pentru ca vesela si paharele sa fie foarte curate, trebuie spalate cu solutie de otet alb. Inoxul se curata foarte bine cu o solutie de suc de lamaie.
Pentru a curata mai usor cuptorul murdar, se presara sare imediat dupa folosire. Cand acesta se va raci, va fi mult mai usor de curatat.
Buretii de bucatarie se dezinfecteaza prin spalare cu apa si detergent, si introducerea lor, umezi fiind, in cuptorul cu microunde la temperatura mare. Apoi se spala din nou cu apa curata.
O alta componenta a curateniei de primavara este spalarea pernelor si a pilotelor. Acestea din urma trebuie spalate de doua ori pe an. Salteaua patului trebuie aspirata cu aspiratorul la putere maxima. Dupa aspirare se freaca suprafata saltelei cu o carpa inmuiata in apa cu otet si stoarsa bine