Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
1.900 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Vizita Reginei Maria a Romaniei in USA - 1926
1.635 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.408 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Antoaneta, Regina Frantei la Versailles
1.367 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
  Regina Maria a Romaniei
2.066 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Castelul Pelisor
927 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria a Romaniei
1.364 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Ordinul Maria Terezia
607 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Magdalena-Personalitati care au marcat istoria
1.587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Jubileul de diamant al Elisabetei a II-a
1.359 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Executarea Reginei Maria Antoaneta

 
 
 
 
 
Adaugat de info 17.02.2016  Adauga la favorite 1.598 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Anul 1789 a dus la rasturnarea monarhiei si instaurarea republicii. Regina, Maria Antoaneta, a fost aruncata in temnita.

Pe 14 octombrie 1793, ea a fost chemata la tribunal, fara a i se acorda timp de analizare a cazului si de a-si pregati apararea. Principalele capete de acuzare au fost: intruziune in treburile guvernului, oferirea de sfaturi rele sotului sau, Ludovic al XVI-lea si considerarea fiului ei drept rege, desi republica fusese proclamata.

I s-a cerut sa spuna numele asa-zisilor complotisti impotriva natiunii, dar fosta regina a raspuns: "Nu voi carti impotriva supusilor mei. Le-am vazut pe toate, le-am inteles pe toate si le-am uitat pe toate".

La toate acuzatiile a raspuns scurt sau deloc. La final a afirmat: "Am fost regina si mi-ati luat coroana, am fost sotie si mi-ati omorat sotul, am fost o mama si mi-ati furat copilul. Doar sangele mi-a ramas, luati-l si pe acesta. Nu mi-a mai ramas nimic".

Condamnarea a fost previzibila: ghilotina in 24 de ore. Dusa inapoi in temnita, Maria Antoaneta si-a petrecut noaptea scriindu-i doamnei Elisabeta o epistola in care o ruga sa aiba grija de copiii sai care vor deveni orfani. In aceasta scrisoare isi ierta toti inamicii si isi implora copiii sa nu o razbune.

Scrisoarea nu a fost expediata niciodata, fiind gasita printre documentele judecatorului care o condamnase, cu putin timp inainte ca si el sa fie ghilotinat.

Dupa ce i s-a comunicat sentinta, Maria Antoaneta a inceput sa-si faca toaleta sub privirile gardienilor, neuitand insa sa multumeasca unei actrite pentru rochia alba imaculata pe care i-o oferise. Seful calailor a intrat in celula, i-a taiat superbul par, l-a ars si i-a legat mainile la spate atat de strans incat funiile i-au strapuns pielea.

Lui Ludovic al XVI-lea i se permisese sa fie dus pe esafod intr-o trasura si i se oferise un preot ecumenic. Maria Antoaneta era dusa intr-un faeton(caruta cu 2 roti devenita celebra dupa ce revolutionarii francezi au utilizat-o pentru transportul condamnatilor la moarte).

Spre deosebire de sotul ei, a primit un preot "constitutional", adica unul ce depusese juramant fata de statul francez. Acesta era singurul tip de preot acceptat pentru prizonieri. Cunoscand sentimentele poporului, fosta regina se temea ca va fi atacata si sfasiata inainte de ajunge la locul executiei.

Preotul incerca sa o calmeze "Doamna, prin moarte veti fi eliberata…" "Da", l-a intrerpt era brusc "am facut greseli, dar nu crime". Facuse greseli din cauza lipsei de experienta, traise o viata de lux in timp ce restul tarii suferea, dar era nevinovata fata de capetele de acuzare ce dusesera la condamnare. Maria Antoaneta privea soldatii asezati pe doua randuri pe strazile pe unde trecea altadata aclamata. In dimineata lui 16 octombrie 1793, la vederea reginei oamenii erau initial muti, dar apoi incepeau sa strige: "Traiasca republica!… Jos tirania!" O mare de 300.000 de oameni umplea Piata Revolutiei.

Toti erau cu ochii atintiti spre regina ce se indrepta spre esafod. A pasit hotarata pe scarile ce duceu spre ghilotina, dar a pierdut un pantof care astazi este piesa de muzeu.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.