Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Tunurile uriase ale lui Hitler
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria antica a Cartaginei - Ascensiunea civilizatiei -
181 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Urmareste Perpetua: Mucenicia bisericeasca timpurie
334 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Mediterana si secretele ei
1.386 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muntii Atlas
482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Paul Klee
1.044 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine sunt evreii?
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  „Arhitectii arabiei antice"
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum scapi de dependenta de dulciuri?
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Spartacus
957 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Marrakech-Tunisia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.02.2016  Adauga la favorite 824 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marrakech este un oras in sud-vestul Marocului, centru administrativ al regiunii omonime. Este asezat la circa 150 km de coasta Oceanului Atlantic. Are circa 1 milion de locuitori. Este unul din cele mai importante centre turistice din nordul Africii, fiind renumit pentru gradinile si monumentele sale de arhitectura din partea veche a orasului, numita Medina.

Orasul Marrakech a fost intemeiat la 7 mai 1070 de catre Abu Bakr ibn Umar (intemeierea in 1062 de catre emirul Almoravid Insuf ibn Tastin (1009–1106) este atribuita intre timp unei legende). Insuf ibn Tastin cucereste nordul Marocului de astazi si Andaluzia si lasa Marrakechul sa se extinda. Sub fiul sau, Ali ibn Yusuf, orasul a fost considerabil extins, mentinandu-se si pana astazi zidul orasului. Asezarea a fost cucerita de almohazi, o miscare religioasa, care sub conducerea lui Ibn Tumart au dus o campanie impotriva almoravizilor, cucerind in secolul al XII-lea nordul Marocului, si in cele din urma in 1147 Marrakech. Ei si-au plasat aici capitala intre anii 1147 si 1269.

In 1269, a intrat in stapanirea merinzilor, care cucerisera si Fezul cu 20 de ani in urma. Dupa o perioada de suisuri si, mai ales, de coborasuri, orasul cunoaste o noua perioada de inflorire sub saadizi, incepand din secolul al XVI-lea. Dinastia almoravizilor a construit un ingenios sistem de irigatii, care uda si astazi gradinile locului, cele mai cunoscute dintre acestea fiind livada de maslini de la Menara si Gradinile Agdal, fiecare cu o suprafata de peste 500 ha. Almohazii si-au adus si ei contributia la frumusetea orasului. In secolul al XII-lea, au ridicat Moscheea al-Kutubyya, al carei minaret inalt de 77 metri este emblema orasului. In 1912, cand tara intra sub protectorat francez, Marrakech-ul atrage prin multimea de palmieri si plante subtropicale iar, din 1916, incepe constructia orasului modern. In cea mai veche parte a sa – Medina – labirintul de stradute ascunde vile bogate, palatele sultanilor si cateva dintre cele mai cunoscute bazaruri orientale. Sunt aici, de asemenea, vechi fortificatii din secolul al XII-lea, intinse pe o lungime de circa 12 kilometri. In timpul merinzilor a fost construita moscheea Ben Youssef alaturi de care se afla medresa (scoala coranica), avand acelasi nume. Medresa a fost construita de Abun-Hassan in secolul al XIV-lea si extinsa apoi, in 1570, de sultanul Abdallah el Chalib din dinastia Saiditilor. Este cunoscuta drept cea mai mare scoala islamica din nordul Africii, avand 150 de camere care dau toate intr-o curte interioara.

Djemaa el Fna(Jamaa El Fna) Este piata in jurul careia se dezvolta orasul vechi si ar putea fi considerat centrul vital al Marrakech-ului. Nu este cunoscuta originea acestei piete si nici, cu siguranta, originea numelui. Aspectul pietei se schimba de-a lungul zilei: dimineata si la amiaza este locul unui vast targ in aer liber, cu tarabe care vand diferite obiecte (de la stofe, la sucuri de portocale, ou de struz, etc). Spre seara, tarabele se retrag, iar locul lor este luat de mese cu mancaruri facute pe moment, iar mai tarziu apar si cantareti


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.