Cauta: 
 

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Viata secreta a pisicii
1.482 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pisica,zeita egipteana
223 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea de basm care s-a incheiat tragic
524 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tigrii Scotiei
107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Urmareste-ti pisica
316 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Zeita pisicii egiptene
241 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Origini si identitate: Povestea Europei
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Afla totul despre pisici
1.220 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prima Tarina a Rusiei.
270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea masinii de spalat vase
23 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Povestea pisicii „CC", prima pisica clonata.

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 11.03.2019  Adauga la favorite 543 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
In 2001, oamenii de stiinta au reusit sa creeze prima clona genetica a unei pisici. Animalul, botezat CC, era viguros la nastere si a dus o viata sanatoasa si normala.

Aceasta pisica, adusa pe lume prin cezariana pe 22 decembrie 2001, este primul animal de companie clonat vreodata. In mod surprinzator si contrar tuturor asteptarilor, CC nu arata la fel ca pisica a carei clona era.

O procedura numita „transfer nuclear"


Astfel, Felis domesticus se alatura celorlalte specii (oi, soareci, vaci, capre, porci si multe altele) care au fost clonate printr-o tehnica numita „transfer nuclear".



Tehnica implica transferarea de ADN de la o celula donatoare la un ovul al carui nucleu a fost indepartat. Mark Westhusin si echipa sa de cercetatoride la Universitatea din Texas au realizat 188 de astfel de proceduri de transfer de ADN, folosind segmente de ADN din celulele epiteliale ale unui mascul adult.



Au rezultat 82 de embrioni clonati, care au fost transferati la sapte femele-gazda. Una dintre femele a ramas insarcinata, insa fetusul nu s-a dezvoltat pe deplin.

Succesul a venit dupa ce cercetatorii si-au modificat strategia, folosind un tip diferit de celula, provenit de la o femela adulta, care avea pe blana un model in trei culori.


CC este identica din punct de vedere genetic cu pisica de la care a fost prelevat materialul genetic. Ca aspect, insa, cele doua difera in mod vizibil



Din cei 87 de embrioni clonati implantati, CC a fost singurul supravietuitor. Rata de succes este comparabila cu cea obtinuta in urma studiilor precedente referitoare la clonare.

Desigur, oricine s-ar astepta ca o fiinta clonata sa arate la fel ca donatorul materialului genetic. Ei bine, CC a demonstrat ca acest lucru nu este obligatoriu.

Blana pisicii nu este la fel cu cea a mamei-donator. Aceasta, deoarece, in timpul dezvoltarii fetusului, atat factorii genetici, cat si cei non-genetici influenteaza pigmentul si modelul blanii animalelor.

Pentru a confirma faptul ca CC era, intr-adevar, o clona genetica, cercetatorii au fost nevoiti sa faca teste ADN. Rezultatul a fost pozitiv.





Pisica s-a dezvoltat normal si a avut o viata sanatoasa. Mai mult, in septembrie 2006, CC a nascut patru pui. Unul a murit la nastere, insa restul, o femela si doi masculi, erau perfect sanatosi.

Aceasta a fost prima oara cand un animal clonat s-a reprodus pe cale naturala. CC pare sa nu sufere de niciuna dintre problemele care au aparut la alte animale clonate.

„CC a fost mereu perfect normala, la fel si puii ei. I-am monitorizat constant si totul este in regula", declara, in 2006, Duane Kraemer, profesor de medicina veterinara, cel care a adoptat-o pe CC.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.