Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria revolutiei franceze - 1793
1.986 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 1/6
1.546 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 5/6
1.382 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Gladstone si Disraeli - Confruntarea titanilor / Ep. 3/6
1.355 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Istoria Craciunului
1.133 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Razboiul Arabo-Israelian de Sase Zile 1967
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cele 444 de zile ale Crizei ostaticilor din Iran
1.257 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  1929 – Marele Crah
1.019 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/6. Marele Crah din 1929 (partea 1)
1.542 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
  3/6. Marele Crah din 1929 (partea 3)
1.537 vizite - 0 comentarii
adaugat de silvia
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Criza Canalului de Suez - Reactia engleza

 
 
 
 
 
Adaugat de MARCU 05.01.2016  Adauga la favorite 1.887 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Criza Suezului, cunoscuta sub numele de Razboiul Suezului sau Razboiul din 1956, respectiv, in lumea araba, sub unul din numele alternative Agresiunea tripartita, Razboiul Sinaiului, sau Razboiul Suez-Sinai, Razboiul arabo-israelian din 1956, Cel de-al doilea razboi arabo-israelian, Campania Suez, Campania Sinai, Operatiunea Kadesh sau Operatiunea Musketeer este un episod razboinic din timpul perioadei Razboiului Rece, constand in atacarea Egiptului de catre Franta si Marea Britanie - pentru redobandirea controlului asupra Canalului Suez - si Israel, care cerea incetarea atacurilor unitatilor neregulate egiptene "fadaiun" contra coloniilor si populatiei civile israeliene, precum si respectarea dreptului la navigatie a vaselor israeliene prin Canalul de Suez.

Criza politico-militara a izbucnit ca urmare directa a hotararii lui Gamal Abdul Naser, din 26 iulie 1956, de a nationaliza Canalul Suez, respectiv respingerea ofertei americano-britanice de a construi barajul de la Assuan. La 29 octombrie 1955 au fost parasutate unitati de elita engleze si franceze langa orasele Port Said, Port Suez si Ismaelia, pe malul african al canalului, iar Zahal-ul (armata israeliana) a spulberat in 5 zile rezistenta armatei egiptene si a ocupat, in totalitate, Peninsula Sinai, oprindu-se pe malul estic al canalului.

Desi infrangerea Egiptului a fost totala, interventia vehementa a Moscovei si, in special, a Washingtonului i-a obligat pe englezi, francezi si israelieni sa se retraga. Tratatele semnate vor marca, practic, sfarsitul stapanirii de peste un secol a celor doua state vest-europene beligerante in Orientul Mijlociu.

Israelului i s-a garantat libera trecere a vaselor prin canal - garantare care a fost incalcata la prima incercare - si incetarea actiunilor fedaiun-ilor - care a fost respectata. In pofida sperantelor americane, Egiptul a intrat, total, in sfera influentei sovietice, devenind unul dintre liderii grupului de state "neangajate". Relatiile dintre Londra si Washington au fost afectate sensibil.

Gamal Abdul Naser, conducatorul Egiptului, cu cele 30 de milioane de locuitori, n-a uitat si n-a iertat infrangerea suferita in fata vecinului sau din est, Israel, un stat cu o populatie de numai 4,5 milioane de locuitori, si si-a pregatit revansa, procedand la refacerea si reinarmarea masiva a armatei, sub controlul specialistilor sovietici. Momentul revansei va veni la 5 iunie 1967, prin inchiderea stramtorii Tiran si declansarea Razboiului de Sase Zile.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.