Nu exista floarea perfecta, dar, daca ar fi sa alegem una, sipica (Scabiosa ochroleuca) ar putea concura in fata altora mult mai cunoscute. In primul rand, este una dintre acele plante care infloresc toata vara si, daca adaugam la asta tenacitatea, toleranta la seceta si faptul ca este o destinatie extrem de apreciata de albine si fluturi, incepem sa ne schimbam parerea despre acesta "anonima" floare de camp.
Unele specii din genul Scabiosa, cele in nuante de lavanda si albastru deschis, uneori roz si purpuriu, si-au facut loc de mai multa vreme pe lista plantelor ornamentale, dar Scabiosa ochroleuca, cu florile sale alburii, cateodata galbui ca untul, desi omniprezenta in flora spontana, este mai putin cunoscuta si apreciata.
Sipica este o planta erbacee din fam. Dipsacaceae, cu tulpina glabra, fin-paroasa numai in partea superioara; frunzele fasciculelor sunt sterile oblonge, obtuze, la baza ingustate, petiolate, crenate, intregi ori lirate, cele caulinare inferioare lirate, celelalte pana la coasta medie penatifide, foliolele lineare, cele ale frunzelor inferioare penatifid-serate, cele supreme intregi; florile galbinii, rar rosietice, dispuse in capituli; capitulii fructelor sunt ovali, fructele cu 8 sulcuri, profunde si acute. Creste prin livezi, poieni, prin fanetele uscate si locurile nisipoase de pe dealuri, munti si campii. Iunie-August. (Zacharia Pantu, Plantele cunoscute de poporul roman, 1906)
Culoarea ei albicioasa, galben unt, crem sau ocru (de la care vine si numele sau botanic ochroleuca) este una dintre cele mai subtile si frumoase nuante din tot spectrul cromatic. Dupa mine, este culoarea care aproape ca defineste imaginea unei flori de camp ideale. Poate ca, pentru trecatorul obisnuit sa nu ia in seama balariile de pe campuri, sipica ramane neobservata, dar fluturii si albinele nu vor avea nici o dificultate in a o gasi, caci aceste flori sunt foarte bogate in nectar.
Celalalt nume al plantei si cel care defineste genul sau botanic – Scabiosa – a fost inprumutat din cuvantul scabie, boala contagioasa a pielii cauzata de o infectie parazitara despre care se credea in trecut ca ar putea fi vindecata cu ajutorul acestor plante.
Medicinala, ornamentala, melifera… sipica ar merita o mai buna (re)cunoastere din partea noastra.