Cu totii cunoastem povestea biblica a luptei dintre David si Goliath. Tanarul pastor neinarmat il ucide pe uriasul razboinic. Intre israeliti si filisteni marul discordiei nu s-a consumat usor. Dar cine au fost acesti filisteni?
O batalie decisiva pune fata in fata armatele evreilor si filistenilor. Din randul filistenilor se remarca gigantul Goliath, care doreste sa provoace o lupta in doi cu unul dintre adversar. Dar israelitii sunt ingroziti si nimeni nu indrazneste sa infrunte namila de om. Regele Saul ii promite celui care ar indrazni ca va avea parte de o recompense consistentasi de mana fiicei sale. Asa ca se anunta tanarul pastor David. Refuza sabia si armura regelui si se repede in lupta doar cu o prastie, cu care il ucide cu o lovitura intr ochi. Israelitii capata curaj, ii urmaresc pe filistenii timorati si nu arata niciun fel de compasiune. Aceasta a fost una dintre marile victorii ale poporului evreu asupra unora dintre cei mai mari dusmani.
Din spatiul egeean in Palestina
Filistenii apartineau initial popoarelor marii, o coalitie de diverse populatii din regiunea Anatoliei si Marii Egee, care ataca de mai multe ori Egiptul in timpul faraonului Ramses al III-lea (1184-1153 a.Hr.). acesta respinge mai multe atacuri, iar in cel de-al 8-lea an al domniei se ajunge la o batalie dubla pe mare si pe uscat. Victoria o eternizeaza prin inscriptii si reliefuri in templul sau de la Medinet Habu. Pe reliefuri filistenii se remarca prin acoperamantul capilar, in rest corpul este reprezentat gol exceptand o bucata de material in jurul mijlocului. Ei purtau un coif special cu tichie si nu, cum se banuia inainte, o coroana cu pene sau vreun fel de frizura.
Filistenii s-au stability precumpanitor in Palestina de sud, mai ales in campiile de langa coasta. Mai intai sub stapanire egipteana si la sfarsitul secolului al XII-lea inca sub control egiptean, orasele Gaza, Askalon si Aschdod intra in sfera de influenta a filistenilor, care alcatuiesc Pentapolis. Asadar aceste trei orase impreuna cu Akkaron si Gath sunt guvernate de principi care se reunesc intr-o confederatie cu sediu schimbator.
Declinul puterii egiptene are drept rezultat stabilirea filistenilor in regiune si de aici posibilitatea expansiunii. Dau rapid peste israeliti si se naste o stare de razboi care dureaza si ii implica si pe canaaniti.
In ciuda tuturor descrierilor din Biblie faptele prezentate nu se muleaza mereu pe descoperirile geografice. Este descries amanuntit mai ales echipamentul militar al filistenilor, respectiv al lui Goliath. Din lagarul militar filistin iese la iveala ca luptator de prim rang Goliath din Gat, care masura sase coti si o schioapa. Pe cap poarta un coif din bronz si are o platosa tot din bronz, care valoreaza 5000 de shekeli. Are si atele de bronz la picioare iar intre umeri poarta o secera. Are o sulita groasa cat un copac si extrem de ascutita. Inaintea sa paseste scutierul.
Descrierea biblica ne duce cu gandul la niste asemanari cu hoplitii greci. Lancea, sabia, scutul sau coiful cu perie sunt indicii destul de clare. Daca se compara descrierea insa cu reliefurile din Medinet Habu, se ajunge la concluzia ca darea de seama din Vechiul Testament se potriveste cel mai devreme pentru secolul al VII-lea, caci abia de atunci dateaza armura grea.
Filistenii – un popor razboinic
Organizarea lor militara le-a adus cu siguranta multe avantaje. Carul de lupta si arcul le-au preluat de la egipteni. Ridicarea unor avanposturi precum si folosirea unor unitati mobile le-au permis extinderea teritoriului ocupat. Prelucrarea fierului si intrebuintarea acestuia in domeniul militar le-a fost de mare ajutor. Totusi un efect secundar a constat in faptul ca triburile din Israel au trebuit sa se refaca militar si organizatoric, pentru a face fata acestei amenintari.
In domeniul religios filistenii se diferentiau fundamental de israeliti. Venerau mai multi zei si zeite, de exemplu Dagon sau Baal Zebur. Pentru acestia ridicau temple si alte lacasuri sfinte unde se realizau sacrificii. Filistenii uzitau si blocuri sculptate din piatra, care nu erau pana atunci cunoscute in zona, exceptand Ciprul. In marile orase ridicau case si palate, care se disting de traditia arhitecturala canaanita.
Despre mostenirea filistina
Denumirea de Palestina are de-a face cu filistenii. Dupa ce romanii inabusesc rascoala lui Bar Kochba din 135 p.Hr., integreaza Palestina provinciei Syria. In 193/94 se ajunge la o impartire in umra careia se creeaza provincial Palestina. Numele se pastreaza si azi, asadar supravietuieste stapanirii byzantine, arabe si osmane. In conflictul palestino-israelian se incearca ocazional conectarea palestinienilor cu trecutul filistin si prin aceasta invocare depasirea starii de razboi.
Se cere totusi atentie, caci filistenii deja disparusera ca popor cu multe secole inaintea cuceririi romane. Rezidentii Palestinei de azi sunt urmasii populatiei bizantine si apoi a arabilor infiltrati in zona.
In ziua de azi inca se mai foloseste pilda cu David si Goliath cand vine vorba despre o lupta inegala. Dintr-un anume punct de vedere, prin uriasul biblic filistenii inca mai au un loc in memoria colectiva, desi uniunea lor de orase este supusa de catre asirienii lui Tiglatpilaser al III-lea in 732 a.Hr.
Sursa:Historia.ro