Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Martin Luther si Zalmoxis si Deceneu
523 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria teatrului de papusi
1.158 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera Romania cu Peter Hurley
730 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Formatia Phonix
1.234 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Putem masura stiintific sufletul?
271 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mosel, Germania
1.205 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nilul antic
405 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tiganii Cobra -Kalbeliya.
224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce spune Biblia despre astrologie si horoscop
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Conacul milionarului luxemburghez abandonat
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

De ce cascam?

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.10.2015  Adauga la favorite 1.146 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
V-ati intrebat vreodata de ce cascam? Exista oare un motiv special? Cascatul poate avea un rol social ( in a comunica plictiseala) si un rol biologic (regleaza starea corpului).

Studiul cascatului nu este deloc plictisitor. Exista o istorie bogata in teorii ce dateaza inca din antichitate, dar cu toate acestea, motivul biologic ce cauzeaza cascatul este un mister.

Nu toate cascaturile sunt la fel. Multi dintre noi cascam si ne intindem cand ne trezim sau inainte de a merge la culcare, cand suntem plictisiti sau cand vrem sa ne desfundam urechile dupa un zbor lung, sau chiar si cand vedem pe altcineva cascand. Actul acesta este intalnit la aproape toate vertebratele; chiar si pasarile si pestii prezinta o forma a cascatului. La oameni, cascatul incepe de la 20 de saptamani dupa conceptie.

Cascatul este o miscare coordonata a muschilor pieptului, toracelui, diafragmei, laringelui (in gat) si a boltei palatine (in gura). Prin cascat se realizeaza distribuirea agentului de umezire care umple alveolele (mici saci cu aer) din plamani. In general, nu putem casca la comanda. In teorie, cascatul este o actiune semi-voluntara si partial un reflexcontrolat de netrotransmitatorii din hipotalamus.

De ce cascam?

Sunt numeroase teorii cu privire la raspunsul acestei intrebari, iar oamenii de stiinta inca nu au ajuns la un raspuns. Primele teorii le-a avut Hipocrate, parintele medicinei, care considera ca acest proces precede o febra si ca prin cascat, scoatem aerul rau din plamani. Bazandu-ne pe experimente moderne insa, este putin probabil ca acest proces sa fie o functie a sistemului respirator.

Dupa Hipocrate, au aparut teorii bazate pe sistemul circulator, care sugereaza ca acest proces cauzeaza o crestere in presiunea sangelui ceea ce imbunatateste functiile motorii si sporeste vigilenta. Acest lucru ar putea explica de ce multi sportivi casca inainte de a practica sport. Studii recente arata insa ca nici ritmul de bataie al inimii si nici activitatea electrica a creierului nu prezinta nici o schimbare dupa cascat.

In 2011, Dr. Andrew Gallup a descoperit ca temperatura exterioara poate avea o semnificatie asupra cascatului. Daca temperatura de afara este mai ridicata decat normalul, atunci organismul va simti nevoia de a casca mult mai rar.

De asemenea, cascatul poate avea si o semnificatie sociala sau biologica. Cascatul poate fi ascociat cu activitatea biologica pe timpul a 24 h, ca un semnal de a merge la somn sau de ritual dupa trezire. Poate fi un mod de a arata plictiseala intr-un grup.

Cascatul poate fi molipsitor, daca vedem pe cineva cascand sau ne gandim la o alta persoana care casca. Studiile arata ca 42-55% dintre adulti vor casca dupa ce vor urmari o caseta video cu o persoana care casca in mod repetat. Acest lucru insa nu este intalnit la copiii sub 5 ani sau la persoanele cu autism.


sursa "cultura generala"


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.