Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Sfaturi pentru indigestiile alimentare de sarbatori
293 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Abuzurile alimentare si indigestia
134 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce sunt suplimentele alimentare?
432 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Combinatille cu fructe. Reguli de compatibilitate
132 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Doctorul naturii - Plante pentru scaderea glicemiei
96 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 semne ca suntem deshidratati
392 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cat de GRAS este FICATUL tau ?
391 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Angiocolita
1.288 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ciresele - Beneficii medicale
1.218 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitaminei B3
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sanatate
 

 

Intolerantele alimentare

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 28.09.2015  Adauga la favorite 1.287 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
De fapt, ar putea fi atat de simplu: mestecam ceva care ne place, mancarea aluneca in jos pe esofag, ajunge in stomac, par¬curge intestinul - si gaseste calea de iesire. Ar putea fi simplu. Totusi, deseori nu este. Caci in tubul diges¬tiv pot interveni multe perturbari: cateodata enzimele nu lucreaza corespunzator, asa cum se intampla in cazul intolerantei la lactoza, care duce la balonari, diaree si senzatii de greata. Persoanele care sufera de malabsorbtia fructozei au crampe abdominale de fiecare data cand o consuma. Iar cei ce nu tolereaza histamina sau glutenul sunt obligati sa renunte la anu¬mite alimente.
In prezent, tot mai numerosi pacienti sunt diagnosticati cu diverse intolerante, una dintre explicatii fiind si aceea ca simptomele respective sunt mai cunoscute astazi decat erau in urma cu niste ani. Alimentatia moderna joaca si ea un rol in aceasta privinta. Astfel, unele soiuri noi de fructe contin o cantitate mai mare de fructoza, substanta la care, in medie, un adult din trei reactioneaza cu tulburari intestinale. Asemenea neplaceri sunt sacaitoare, insa de regula inofensive, spre deosebire de alergiile ali¬mentare, care se manifesta mai rar, dar sunt mai peri¬culoase. Ele afecteaza patru pana la opt la suta din populatia Europei. Inamicul este reprezentat de alergenii ascunsi intr-o serie intreaga de alimente. Ade¬sea, cateva bucatele de arahide sau o urma de ou sunt suficiente pentru a declansa un raspuns din partea sis¬te¬mului imunitar: in acel moment, mucoasele se inflameaza, respiratia e impiedicata sa continue normal, iar in situatii extreme, circulatia sangelui intra in colaps. Numarul persoanelor alergice a inregistrat si el o crestere in ultimele decenii. Cauzele sunt complexe si inca neelucidate pe deplin. Dar este evident ca si aici, deprinderile alimentare modificate ale omului contemporan sunt macar partial de vina. Ceea ce ne poate ajuta este cunoasterea alergenilor si a terapiilor adecvate.

Intoleranta la lactoza

Cum ia nastere?
Problemele sunt provocate de zaharul din lapte (lactoza), care se gaseste in branza, smantana, frisca si lapte. Pentru a o digera, organismul produce o enzima numita lactaza. Aceasta actioneaza in intestinul subtire, descompunand zaharul in componentele sale, asa incat el sa devina digerabil. Pacientii cu acest tip de intoleranta produc prea putina lactaza sau enzima le lipseste cu desavarsire. De aceea, lactoza se deplaseaza odata cu amestecul rezultat din digerarea partiala a alimentelor in segmentele intestinale mai profunde, unde bacteriile se arunca asupra ei si o meta¬bolizeaza. In final, aceste procese duc la formarea de hidrogen, dioxid de carbon si acizi grasi cu lant scurt.

In ce constau tulburarile?
Cei afectati se plang de dureri abdominale si balonari. Vinovate sunt bacteriile din intestin, care se hra¬nesc cu lactoza in exces, producand dioxid de carbon. Volumul gazului va fi direct proportional cu cantitatea de lactoza consumata de ele. Printre simptome se numara si diareea, greturile si senzatia de prea plin. Desi mai putin tipice, sunt totusi posibile si suferinte ca arsurile la stomac, starea de oboseala si atacurile migrenoase.

Cum se constata?
Prin testul respirator pentru dozarea hidrogenului. Pacientului i se da sa bea o solutie de lactoza dizolvata in apa, dupa care medicul masoara concentratia de hidrogen in aerul expirat. Valoarea obtinuta indica gradul de activitate in intestin a bacteriilor ce degradeaza lactoza.

Ce ajuta?
In scopul ameliorarii simptomelor, pacientii sunt nevoiti sa-si reduca pe cat posibil consumul de zahar din lapte. In consecinta, multi dintre ei renunta la lapte, inghetata si frisca sau cumpara din supermarketuri produse care nu contin lactoza. Ea se gaseste in cantitate mica in unele tipuri de branza, ca parmeza¬nul si svaiterul, motiv pentru care persoanele cu intoleranta le suporta in general destul de bine. Foarte utile sunt si preparatele cu enzime ce includ in formula lor lactaza - se recomanda a fi administrate inaintea meselor. Atunci cand intoleranta apare ca o consecinta a unei alte afectiuni de baza, de exemplu boala Crohn, medicii o caracterizeaza ca pe o forma secundara. In astfel de cazuri, trebuie tratata mai intai afectiunea principala. Exista sanse ca, ulterior, intoleranta la lactoza sa dispara de la sine.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.