Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cum poti radia de la impozit o masina, fara nicio dovada
1.086 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce imi trebuie pentru preschimbare Cartii de identitate
1.315 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretul bogatiei/ Talisman pentru noul an 2018!
838 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte pentru spendare activitate-firma
1.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare infiintare firma
1.226 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anul Nou la chinezi
1.595 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Instalare post telefonic - Persoane juridice
1.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se impoziteaza pensiile?
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Acte necesare -radierea din circulatie-autovehicule
1.845 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fundatii-acte necesare
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Noul Cod fiscal:

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.09.2015  Adauga la favorite 1.088 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Noul Cod fiscal: Cine si cand va plati contributii in plus?

Contributiile vor deveni obligatorii pentru toate veniturile din 2017, in loc de 2016, asa cum era prevazut in prima varianta a Codului fiscal. Prin urmare, dividendele, dobanzile sau drepturile de autor vor fi scutite si anul viitor de contributia de sanatate daca exista alte surse de venit.

Odata cu obligatia de a plati contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) de 5,5% pentru toate veniturile realizate, din 2017, va fi impus si un plafon lunar de cinci salarii medii brute. Tot din 2017, impozitul pe dividende ar urma sa scada de la 16% la 5%. Prevederea, inclusa in textul Codului fiscal care a fost votat de parlament in vara, dar a fost trimis la reexaminare de presedinte, a fost, la randul sau, amanata pentru 2017.
Ce stabileste noul text?
Textul Codului fiscal promulgat de presedinte stabileste ca, in 2016, nu vor fi schimbari in cazul CASS pentru castigurile din investitii – dividende, dobanzi, titluri de valoare. In aceste conditii, castigurile din dividende vor fi impozitate, inca un an, la fel ca in prezent. Persoanele care au si alte surse de venituri, cum ar fi salarii, activitati independente, nu vor datora CASS. Exceptie vor face cele care au venituri doar din drepturi de autor, pe langa cele din investitii.
Legislatia se pastreaza si in privinta CASS datorata pentru veniturile din drepturi de autor. In 2016, nu vor achita CASS cei care, in afara veniturilor din drepturi de autor, au venituri din salarii, pensii samd.
Toata lumea plateste CASS?
„Din punctul de vedere al CASS, situatia nu se schimba in 2016. Din 2017, insa, CASS, plafonat la cinci salarii medii brute lunare, va deveni obligatorie pentru toate veniturile, indiferent daca exista contracte de munca. Tot la drepturi de autor, trebuie mentionat ca va creste, din 2016, cota forfetara de cheltuieli la 40% de la 20%“, spune Eugenia Ion. In noul cod, se arata ca persoanele care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate datoreaza, lunar, CASS. In prezent, legea prevede ca obligatia platii CASS apare pentru a dobandi calitatea de asigurat. Modificarea lasa sa se inteleaga ca, din 2016, plata nu se va face doar daca o persoana vrea sa devina asigurata, ci trebuie sa se inregistreze fiscal in orice conditii. Baza de calcul lunara a CASS pentru aceste persoane va fi, ca si acum, salariul minim pe economie.
Noutate la CAS
Rata efectiva de taxare va creste, insa, chiar din 2016, pentru activitatile independente. „Persoanele fizice autorizate (PFA) vor datora, din ianuarie 2016, si contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5% la venitul net efectiv realizat, plafonat la cinci salarii medii brute lunare. Prin urmare, PFA va plati, pe langa impozitul de 16% si CASS de 5,5%, si CAS de 10,5%“, explica Eugenia Ion, tax manager, Contexpert. CAS va fi obligatorie, din 2016, si pentru veniturile din drepturi de autor, plafonat la cinci salarii medii brute lunare.

CASS este obligatorie, in 2016 pentru cei care au venituri exclusiv din:
Cedarea folosintei bunurilor (chirii, arenda)*;
Premii si jocuri de noroc;
Investitii**:
Dividende, dobanzi, transferul titlurilor de valoare, altele decat titluri de participare la fondurile deschise de investitii si partile sociale, titluri de participare la fondurile deschise, castiguri din transferul drepturilor de proprietate a partilor sociale, venituri din vanzare-cumparare de valuta la termen pe baza de contract, operatiune de fiducie insemnand remuneratia avocatului/notarului pentru administrarea masei patrimoniale;
Alte surse: Prime de asigurare suportate de persoana fizica independenta sau alta entitate fara relatie generatoare de venituri, castiguri de la societatile de asigurare ca urmare a contractului de asigurare incheiat cu ocazia tragerilor de amotizare, diferenta de pret pentru bunuri, servicii, alte drepturi ale pensionarilor, fostilor salariati in baza contractelor de munca sau a legilor speciale, onorarii din arbitraj commercial, vanzarea prin centrele de colectare a deseurilor (metal, sticla, hartie) sau a bunurilor mobile dezmembrate in programe guvernamentale de tipul Rabla.
Pentru veniturile de mai sus nu se datoreaza CASS, daca exista SI venituri din:
Salarii, venituri asimilate salariilor, pensii, indemnizatii de somaj;
PFA cu statut sa desfasoare activitate economica;
Intreprindere individuala;
Profesii libere;
Activitati agricole;
Contracte si conventii civile, contracte de agent;
Activitate de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
Ajutor social, indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, indemnizatie de crestere a copilului;
Asocierea persoanelor fizice cu persoane juridice;
CASS nu este obligatorie pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala daca exista venituri din una (mai multe) dintre sursele de mai sus.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.