Criza, criza, criza. Peste tot se vorbeste despre asta. Oamenii nu fac altceva decat calcule despre cum sa economiseasca. Una dintre variante este aceea de a folosi coaja de lamaie nu doar pentru ornatul prajiturilor, ci si pentru igienizarea diferitelor obiecte casnice. Astfel, cu banala lamaie puteti curata ibricele de ceai sau de cafea, puteti elimina petele sau chiar sa tineti insectele la distanta, si astfel sa economisiti produsele necesare acestor activitati.
Inlatura grasimea
In general gustoasa, mancarea cu grasime lasa urme nu tocmai pe placul tuturor. Daca pana acum ati indepartat depunerile unsuroase cu ajutorul chimicalelor, acum, din motive financiare sau de sanatate, incercati sa folositi lamaia. Sau, mai bine zis, jumatatile stoarse deja, in care ati inmuiat un servetel de panza si peste care ati adaugat sare fina. Succesul este garantat, chiar si fara detergentul de vase (al carui pret incepe de la 4 lei). Coaja de lamaie, spre exemplu, va poate ajuta sa scoateti si resturile de mancare intarita care au sarit pe peretii cuptorului cu microunde. Pentru aceasta, puneti intr-un castron umplut pe jumatate cu apa patru-cinci felii de lamaie, introduceti-l in cuptor si programati-l la temperatura maxima timp de cinci minute, astfel incat apa sa fiarba, iar pe pereti sa se realizeze condens. Acesta ajuta la indepartarea mizeriei depuse in interiorul cuptorului, iar diferenta de pret dintre cat ar costa un produs special pentru cuptor (aproximativ 10-15 lei) si o lamaie (care costa aproximativ un leu) este foarte mare. In plus, este de retinut faptul ca puteti consuma si continutul fructului, folosind pentru curatat doar coaja.
Remediu pentru coatele uscate
„Si-a tocit coatele pe bancile scolii, invatand" este o expresie pe care am auzit-o frecvent. Ei bine, acum puteti scapa foarte simplu de coatele urate, cu o piele intarita, fara a apela la creme speciale, care pot costa si cateva zeci de lei. Asadar, puneti putin bicarbonat de sodiu peste o jumatate de lamaie, sprijiniti cotul in ea timp de cateva minute, clatiti si apoi uscati pielea. Sucul, plin de vitamine si nutrienti, poate fi utilizat si in uz extern, ca lotiune tonica. Astfel, in cazul in care tocmai vi s-a terminat acest produs cosmetic si nu aveti bani sa cumparati altul stergeti imediat fata cu interiorul unor coji de lamaie, frecand usor. Sfatul specialistilor in cosmetica este acela de a avea grija cand ajungeti la pielea subtire din jurul ochilor, din cauza sensibilitatii acesteia. Tot pentru uz extern puteti prepara o pasta dintr-o jumatate de ceasca cu zahar, coaja de la o lamaie data prin razatoare si ulei de masline (adaugat pana se formeaza o pasta mai groasa). Nu insistati cu masatul, deoarece scrubul este foarte eficient prin componenta si nu prin duritatea zaharului.
Excelent dezodorizant
Daca v-ati saturat sa dati o gramada de bani pe produsele de curatat obiecte din otel, crom sau cupru e bine sa stiti ca acestea isi pot recapata stralucirea daca sunt frecate cu jumatati de lamaie. Atentie insa! Daca obiectele din crom isi recapata stralucirea doar lustruindu-le cu o jumatate de lamaie stoarsa, in cazul cuprului sau al otelului este nevoie sa inmuiati fructul in prealabil in sare sau praf de copt, lasati sa actioneze timp de cinci minute si apoi clatiti cu apa calduta. O alta calitate a lamailor este aceea ca elimina mirosurile neplacute din recipientele de plastic. Spre exemplu, pentru a dezodoriza galeata de gunoi trebuie sa procedati astfel: turnati apa fierbinte, adaugati doua lamai taiate felii si lasati sa se raceasca.
Scoate diverse pete
Acest tip de citrice este ideal si pentru scoaterea petelor de ceai sau de cafea de pe ibric. Din cauza taninului si a colorantilor existenti in aceste bauturi, vasele folosite pentru prepararea lor capata o nuanta inchisa. Insa, depozitele de minerale se pot elimina simplu daca fierbeti in ibricul respectiv cojile de la doua lamai timp de cateva minute. Lasati apoi vasul o ora, fara sa actionati in vreun fel, iar dupa aceea frecati-l si clatiti-l cu multa apa calduta. Pentru petele de cafea mai puteti incerca si o alta varianta: lasati in interior lichidul rezultat din topirea a patru cuburi de gheata, a unei lingurite cu sare si a sucului de la o lamaie. In acest fel economisiti banii dati pe tix (3-4 lei). Zeama obtinuta prin stoarcerea unei lamai mai poate fi folosita si pentru scoaterea unor pete de cerneala sau a urmelor ramase pe maini de la fructe ori legume (visine, sfecla, mure, afine, coacaze negre, nuci, dude si altele). In acest sens, tamponati urma cu un tampon de panza bine inmuiat in suc de lamaie. De asemenea, petele de nicotina care „impodobesc" mainile fumatorilor cu state vechi pot fi eliminate daca sunt frecate usor cu piatra ponce de trei ori pe zi si apoi cu suc de lamaie.
Tine insectele la distanta
Ati incercat o multime de produse impotriva gandacilor, mustelor, tantarilor sau furnicilor? Ei bine, daca acestea n-au dat rezultate, iar insectele va dau in continuare tarcoale, trebuie sa stiti ca lamaile va pot fi de ajutor. Asadar, plasati coji de lamaie in toate locurile in care stiti ca ar putea intra micile vietati. Nu doar ca veti avea o casa fara insecte, ci una in care mirosul foarte placut va fi peste tot, iar dumneavoastra veti economisi lunar cel putin 10-20 de lei.
Pont! Un kilogram de lamai costa in aceasta perioada intre 6 si 9 lei, in functie de magazin, dar, tinand cont de multifunctionalitatea acestora, fructele isi merita pe deplin banii.