Fie ca aveti rau de avion, fie ca nu detineti permis de conducere, daca vreti sa faceti o calatorie prin Europa puteti opta cu incredere pentru o varianta sigura si destul de rapida: trenul. Acesta poate atinge o viteza de pana la 300 de kilometri pe ora, lucru care va va permite sa admirati si peisajul, iar daca optati pentru o clasa anume, veti putea trage si un pui de somn. In acest sens, CFR Calatori ofera pe site-ul sau mai multe sfaturi si ponturi pentru romanii care opteaza pentru aceasta varianta de transport in comun.
Fiti atenti la afisele cu destinatia
Multe linii ultrarapide traverseaza Europa in toate directiile, toate oferind vagoane confortabile de clasele I si II, plus catering. Insa reprezentantii CFR Calatori atrag atentia, pe site-ul oficial www.cfrcalatori.ro, ca rezervarea locurilor este obligatorie si trebuie platit un supliment in acest sens.
Numarul vagonului si cel al locului le veti gasi tiparite pe legitimatia de calatorie. Dar e bine sa fiti gata de imbarcare in momentul in care trenul soseste in statie, intrucat opririle in gari sunt de obicei foarte scurte. Fiti foarte atenti si la afisele cu destinatia si/sau numarul vagonului. Puteti vedea daca acesta din urma este clasa I sau a II-a dupa numerele aflate pe el, in apropierea usii sau pe o fereastra. Insa exista si trenuri care au ambele clase in acelasi vagon.
Opririle in gari pot fi anuntate intr-o limba straina
Atentie! Orasele mari au mai multe gari, iar trenurile inspre si dinspre acestea nu opresc intotdeauna la toate. De aceea, e bine sa verificati cu atentie locatia de unde urmeaza sa va imbarcati, pentru a nu pierde cursa. Apoi, daca trebuie sa coborati la o anumita gara dintr-un oras in care vreti sa ajungeti, verificati daca trenul pe care il luati opreste intr-adevar acolo. Poate fi intimidant sa ajungi intr-o tara careia nu-i cunosti limba. In aceste conditii, e bine ca in gari sa cautati pictograme universale pentru a va descurca mai usor. Opririle in gari nu sunt anuntate intotdeauna sau pot fi anuntate intr-o limba straina pe care nu o intelegeti. Asa ca ar fi bine sa verificati programul trenului, sa notati ora de sosire si numele ultimelor statii de dinaintea celor la care trebuie sa coborati. In strainatate, numele garilor sunt afisate vizibil pe peroane. Insa, daca tot nu sunteti sigur, cel mai bine e sa intrebati totusi un angajat al cailor ferate sau un alt pasager pe care il vedeti coborand.
Si inca ceva: vagoanele unui tren pot fi separate la un moment dat si trimise in directii diferite, asa ca trebuie sa va asigurati ca vagonul in care sunteti merge la destinatia pe care o aveti trecuta pe bilet.
In caz de intarzieri, primiti gustari si bauturi racoritoare
In caz de anulari sau intarzieri ale curselor, pierderea/deteriorarea bagajelor sau ranirea ori decesul in accident feroviar, calatorii cu trenul in tarile Uniunii Europene au dreptul la o serie de despagubiri. Potrivit Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR), sumele primite de calatori in astfel de cazuri pleaca de la 330 de euro/bagaj pierdut si pot ajunge la peste 21.000 de euro in caz de deces.
In cazul anularilor sau intarzierilor, companiile feroviare au obligatia sa informeze asupra situatiei. Daca se anunta ca veti ajunge la destinatia finala cu o intarziere de cel putin o ora, atunci aveti dreptul sa va anulati calatoria si sa solicitati rambursarea imediata a pretului biletului, integral sau doar pentru segmentul de calatorie neefectuat. Daca intarzierea va impiedica sa va indepliniti scopul calatoriei, aveti dreptul sa beneficiati inclusiv de transport gratuit inapoi la punctul de plecare. De asemenea, in functie de durata de asteptare, trebuie sa primiti gustari si bauturi racoritoare.
Puteti avea dreptul si la cazare gratuita
In cazul in care sunteti nevoit sa asteptati peste noapte intr-o locatie anume, atunci trebuie sa beneficiati de cazare gratuita. Daca alegeti sa va continuati calatoria in conditiile date sau acceptati propunerea de a folosi alt mijloc de transport pentru a ajunge la destinatie, ati putea avea dreptul la despagubiri. Acestea sunt in valoare de 25% din pretul biletului pentru intarzieri intre una si doua ore si 50% din pret pentru intazieri de peste doua ore. Exceptie face cazul in care ati fost informat in legatura cu intarzierea inainte de a cumpara biletul sau in cazul in care intarzierea survine in circumstante exceptionale.
Daca bagajele inregistrate au fost pierdute sau deteriorate in cursul calatoriei, aveti dreptul la despagubiri, cu exceptia cazului in care acestea au fost impachetate necorespunzator. Si, daca puteti dovedi valoarea continutului bagajului, puteti primi despagubiri de pana la 1.300 de euro pentru fiecare bagaj inregistrat si lasat in boxa special amenajata pentru acestea.
Atentie! Reprezentantii CFR calatori atrag atentia si asupra hotilor de buzunare. Acestia pot fi oriunde e aglomerat, atat in mijloacele de transport, cat si in gari. Referitor la bagajele de mana, pasagerii le poarta singuri de grija, asa ca ar trebui sa le faceti cat mai usoare posibil!
Cele mai multe curse de noapte au doar locuri de dormit
In cazul in care optati pentru o cursa de noapte trebuie sa luati in considerare faptul ca, desi unele ofera si locuri „obisnuite", altele au numai locuri de dormit. Insa, daca bugetul dumneavoastra este limitat, luati in considerare cusetele sau bancheta rabatabila. Cusetele sunt compartimente mixte, si pentru barbati, si pentru femei, cu maximum patru paturi la clasa I si patru sau sase paturi la clasa a II-a. Acestea sunt dotate cu un cearceaf, o patura si o perna, dar pregatiti-va sa dormiti in hainele de strada. Banchetele rabatabile sunt disponibile in putine trenuri si, in general, se gasesc numai la clasa a II-a. Insa, pentru confort maxim si intimitate, ar fi bine sa rezervati un loc intr-un compartiment la clasa I (pentru unul sau doi pasageri) ori la clasa a II-a (doi sau trei pasageri). Acestea sunt dotate de obicei cu o chiuveta, insa toaleta poate fi gasita la capatul coridorului. Dar pentru a avea un loc asigurat, este recomandat sa faceti rezervarea cat mai devreme posibil. Mai exista si varianta trenurilor-hotel. Acestea apartin de gama de lux, intrucat sunt dotate si cu vagoane restaurant si bar, iar cina si micul dejun pot fi incluse in pret. Pasagerii care opteaza pentru transportul de noapte e bine sa stie ca insotitorul de vagon poate strange legitimatiile si pasapoartele pentru realizarea formalitatilor de la granita. Astfel va veti putea bucura de un somn neintrerupt, iar documentele va vor fi returnate a doua zi dimineata.
• Persoanele care depisteaza orice tip de nereguli in timpul calatoriei cu trenul pot anunta Protectia Consumatorului la numarul 021/9551