Ingrediente
6 galbenusuri
500 ml de lapte
100 g de zahar pudra
40 g de faina
o pastaie de vanilie
Ingrediente aluat pentru tarta
300 g de faina
70 g de zahar pudra
140 g de unt la temperature camerei
un ou
sare
cateva fructe (capsuni) spalate pentru ornat
Pregatim crema – despicam batonul de vanilie si il razuim pentru a aduna semintele.
Pregatim aragazul si o cratita in care turnam laptele. Punem semintele de vanilie, dar si pastaia goala pentru un plus de aroma, si lasam sa fiarba.
Adaugam cele 100 g de zahar pudra peste cele 6 galbenusuri si incepem sa mixam, intai la viteza mica. Marim treptat viteza si batem pana cand amestecul devine albicios si spumos.
Punem cele 40 g de faina si mixam doar pana la omogenizare.
Laptele este fierbinte, asa ca inchidem aragazul si scoatem cojile pastaii de vanilie. Daca doriti, puteti sa-l strecurati.
Turnam laptele fierbinte, polonic cu polonic, peste amestecul de galbenusuri, zahar si faina, in timp ce mixam la viteza mica. Continuam pana cand incorporam tot laptele, iar compozitia este fluida si spumoasa si o rasturnam intr-o cratita.
Pregatim focul cel mai mic al aragazului si asezam cratita cu viitoarea crema de vanilie. Amestecam constant cu o spatula, avand grija sa nu se prinda de vas. Crema se va incalzi incet si va incepe sa se ingroase treptat, de aceea trebuie sa amestecam continuu. Eu am lasat-o 4 minute, amestecand energic, pana cand a dat primele semne ca incepe sa fiarba. Nu trebuie sa o lasam mai mult, pentru ca altfel galbenusurile vor incepe sa se coaguleze.
Pregatim un vas termorezistent pe care il tapetam cu folie alimentara. Rasturnam imediat crema de vanilie fierbinte si o acoperim tot cu folie direct pe suprafata pentru a nu forma o pojghita.
Lasam crema sa se raceasca complet.
Pregatim aluatul dulce pentru tarte – punem cele 70 g de zahar pudra in vasul robotului pregatit pentru framantat. Adaugam untul la temperatura camerei si mixam pana cand obtinem un amestec cremos.
Adaugam oul si continuam sa mixam.
Punem un varf de lingurita cu sare si cele 300 g de faina si mixam bine. Din cand in cand adunam aluatul de pe marginile vasului si mixam pana la omogenizarea completa.
Rasturnam aluatul pe o folie alimentara si il framantam doar cat sa-l strangem intr-o bila, pe care o infoliem bine si o punem in frigider pentru 30 de minute.
Dupa 30 de minute – incalzim cuptorul.
Scoatem bila de aluat din frigider, o desfacem din folie si o asezam intre doua hartii pentru copt. Intindem cu sucitorul dinspre centru spre margini (puteti sa intindeti aluatul si pe blatul de lucru presarat cu faina). Din cand in cand rotim foaia de aluat si o intindem pana cand in final are grosimea de maxim 0,5 cm.
Decupam aluatul astfel incat sa avem cercuri suficient de mari incat sa acopere formele de minitarte, baza si marginile inaltate. Puteti insa sa faceti si o singura tarta mare si atunci intindeti aluatul pana cand este cam cu 5-7 cm mai mare decat tava.
Aranjam discurile de aluat in formele pentru tarte si apasam usor pentru a se mula, apoi rupem marginile de aluat in exces. Intepam alutul din loc in loc cu o furculita, asezam deasupra o bucata de hartie pentru copt (cat sa il acopere) si umplem formele cu boabe de fasole, naut, orez sau bilute speciale, pentru ca aluatul sa nu se umfle la copt. Or sa iasa cam 10-12 bucati, in functie de dimensiunile formelor de minitarta pe care le folositi (eu am avut 6 bucati cu diametrul de 9,5 cm si 3 bucati cu diametrul de 12,5 cm).
Asezam formele intr-o tava si le punem in cuptorul incalzit la 180 de grade pentru aproximativ 15 minute. Le scoatem, indepartam boabele de fasole impreuna cu hartiile de copt si le punem inapoi in cuptor pentru inca 10 minute, tot la 180 de grade.
Cand crustele pentru tarte sunt usor rumenite, le scoatem din cuptor, le lasam sa se raceasca si apoi le scoatem din forme.
Taiem fructele in bucatele.
Cojile pentru tarte s-au racit, iar crema a ajuns la temperatura camerei.
Punem crema de vanilie intr-un pos si umplem minitartele. Eu am folosit crema de vanilie simpla (creme patissiere), dar pe care o puteti transforma in crema mousseline, adica crema de vanilie cu unt. Dupa ce ati fiert crema, inainte de a o rasturna in vasul termorezist, puneti 125 g de unt, amestecati si abia apoi o lasati la racit, tot acoperita. Cand este rece, mai adaugati inca 125 g de unt la temperatura camerei si mixati pana cand crema devine aerata.
Ornam minitartele cu bucati de fructe sau cu fructe intregi.
Servim reci.