Datand ca monument din 1292, Biserica Sf. Nicolae domina, prin dimensiunile sale impresionante, Scheii Brasovului. Biserica a fost ridicata in piatra incepand din anul 1495 de catre localnici cu ajutorul domnitorului Tarii Romanesti, Neagoe Basarab.
Satul romanesc de aici, concentrat in jurul lacasului de cult, pare sa fi fost un centru ortodox puternic din moment ce, in anul 1399, papa Bonifaciu al IX-lea cerea intr-o bula convertirea "schismaticilor" din Corona. Biserica ortodoxa si scoala romaneasca, construita in apropierea ei, au fost un important centru spiritual si cultural pentru romanii din toata Tara Barsei, actiunea lor extinzandu-se asupra romanilor din intreg spatiul romanesc, mai ales dupa venirea diaconului Coresi care a inceput sa tipareasca aici carti bisericesti in limba romana. Numerosi domni si familiile acestora au acordat danii bisericii din Schei. Chiar si imparateasa Rusiei, Ecaterina a II-a, a trimis bisericii daruri scumpe constand in bani, obiecte sfinte preotesti si arhieresti, obiecte de cult din metal pretios. Biserica a fost ridicata initial in stil gotic, apoi a suferit diverse transformari in stil baroc. In secolul al XVIII-lea planul bisericii a fost augmentat prin adaugarea unor paraclise si a unui pridvor. Voivezii celor doua tari romanesti au inzestrat biserica cu o colectie insemnata de icoane vechi.
Biserica Sfantul Nicolae a fost renovata in perioada interbelica prin grija localnicilor si pastreaza fresce executate de marele pictor Misu Pop. In cimitirul bisericii sunt ingropate personalitati importante din istoria nationala si locala ca Nicolae Titulescu, dr. Aurel Popovici, preotul Vasile Saftu, dr. Ioan Mesota s.a.