Este cea mai mare exploatare miniera de suprafata de pe continentul austral, fiind indeajuns de mare pentru a fi observata din spatiul cosmic. Sapaturile la acest zacamant au inceput dupa ce toate minele artizanale din zona au fost cumparate de catre consortiul Kalgoorlie Consolidated Gold Mines. Chiar si in prezent, noile prospectiuni geologice dau peste vechi tuneluri sapate in decursul secolului trecut, in perioada de inceput a Goanei dupa Aur australiene.
Zacamantul de la Super Pit mai este denumit in jargonul local si Golden Mile, aluzie directa la vremurile aceleiasi Goane dupa Aur. In acea perioada Super Pit era considerat pe buna dreptate, cel mai bogat zacamant aurifer din lume inscris intr-un patrat cu latura de o mila (1.609).
Zacamantul a fost exploatat neintrerupt timp de peste 100 de ani, iar specialistii sustin ca mai exista inca aici rezerve serioase de aur, care pot fi exploatate cel putin pana in preajma anului 2017. Dupa ce mina va fi inchisa, autoritatile au luat decizia de a o lasa sa fie inundata de apele subterane, proces care va dura cel putin 50 de ani.
O patrime din cei 30.000 de locuitori ai oraselului Kalgoorie lucreaza in activitati legate de mineritul aurifer de aici.