Cotopaxi este unul dintre cei mai inalti stratovulcani activi din lume, situat in Muntii Anzi, in vestul Cordilierei Orientale, la circa 50 km de Quito (Ecuador), cu o inaltime de 5.897 m. La o suta de kilometri nord de Cotopaxi se ridica Varful Chimborazo (6.310 m), cel mai inalt varf din Ecuador.
Cotopaxi este unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Eruptiile sale au luat adesea forma unor catastrofe, deoarece in timpul acestora paturile de zapada si de gheata din regiunile superioare ale muntelui se topesc brusc, transformandu-se intr-un rau de noroi care afecteaza zeci de kilometri.
Cea mai periculoasa eruptie de dupa anul 1534, cand a inceput monitorizarea sistematica a activitatii vulcanului, a avut loc in iunie 1877. Cantitati uriase de lava s-au scurs atunci spre sud, distrugand aproape in intregime orasul Latacunga, situat la 40 kilometri distanta. In anul 1975, au fost inregistrate miscari tectonice in apropiere de Cotopaxi, dar ele au ramas fara consecinte, din crater inaltandu-se doar cateva rotocoale de fum.
Prima coborare in fundul craterului a fost reusita de o echipa formata din alpinisti cehi si polonezi, in anul 1972.
In anul 1872, a avut loc prima incercare de escaladare a vulcanului Cotopaxi. Geologul german Wilhelm Reiss si ghidul sau ecuadorian Angel Escobar, au cucerit varful celui mai frumos munte din masivul Anzilor.
Exploratorul britanic Edward Whymer a fost primul om care s-a incumetat sa innopteze in apropierea craterului, in 1880.
Cotopaxi, cu craterul sau rotund aproape perfect si cu coroana sa de zapada cu o latime de peste 1000 m, este considerat drept unul dintre cei mai frumosi munti din lume. Formele lui regulate au trezit admiratia a numerosi exploratori, printre care s-a numarat si naturalistul german Alexander von Humboldt. El a numit drumul care duce de la Quito spre sud "calea vulcanilor". Denumirea i-a fost inspirata lui Humboldt de calatoria sa pe continentul sud-american, care la condus in 1802 pana la picioarele vulcanului Cotopaxi si , mai tarziu, pana la Chimborazo.Fauna si flora sunt ocrotite in prezent in "Parcul National Cotopaxi". Pe terenul de 33.390 hectare mai traiesc pume, lame, pasari colibri si condori amenintati cu disparitia. Respectarea normelor de protectie a naturii este asigurata de paznici vigilenti.