Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Micul Urs-Valentines Day
582 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In sat la noi (Romania 1951) Drama 65 min
826 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  5 paini de Ion Creanga
751 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Franklin si cavalerul verde (dublat roman) / 72 minute
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Micul Tom si oglinda magica
360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mon âne-cantec copii
2.485 vizite - 0 comentarii
adaugat de nina
 
  Caillou culege capsuni
517 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ziua Mamei alaturi de Peter Rabbi
154 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Un curcan norocos
141 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Micul Gumball | Uimitoarea lume a lui Gumball
1.575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Desene animate
 

 

Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 13.03.2015  Adauga la favorite 1.948 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti prooroci din Vechiul Testament, Sf. Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta.

Sfantul si marele Proroc Ilie, inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad. Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Prorocului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era preot.

Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele, i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti. Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta, post neincetat si rugaciune arzatoare, care ii facura sufletul ca focul si facura din el modelul vietii manastiresti. A activat in Regatul de Nord, in timpul regelui Ahab.

Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie; lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Prooroci si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte.

Sfantul si Marele Prooroc Ilie l-a abordat in chip direct purtand o apriga lupta pentru dreapta credinta a poporului care prin exemplu mai marilor sai era tarat in idolatrie. La cuvintele Profetului, o seceta groaznica se abatu atunci, ca febra, asupra pamantului: totul fu secat, devastat, ars ; barbatii, femeile, copiii, animalele domestice si animalele salbatice, toate mureau din lipsa hranei, izvoarele secau, plantele se ofileau si nimic nu scapa urgiei ingaduite de Dumnezeu, cu speranta ca foametea va face pe poporul lui Israel sa se caiasca si sa se intoarca la credinta.

Din porunca lui Dumnezeu, Proorocul, a acoperit cu o piele de oaie si invesmantat cu piele de vitel, parasi tinutul lui Israel si se duse la raul de Chorrath (Kerrith), aflat dincolo de Iordan (dupa traditia bisericeasca, in acest loc a fost ridicata apoi manastirea Hozeva, care mai exista si astazi, si unde a trait si ‎Sfantul Ioan Iacob Hozevitul). Se adapa cu apa cascadei iar Domnul ii trimise corbi - animale pe care evreii le considerau impure si care aveau reputatia unei mari cruzimi fata de progeniturile lor - pentru a-i duce paine dimineata si carne seara, ca sa trezeasca in prooroc mila pentru poporul care suferea.

Cand cascada seca, Dumnezeu isi trimise slujitorul sau la Sarepta din Sidon, lasandu-l sa vada de-a lungul drumului efectele dezastruoase ale secetei, pentru a trezi inca o data in el mila.

Ilie ajunse la o vaduva saraca, pagana, care aduna lemne pentru a coace paine pentru ea si fiul ei. In ciuda saraciei, ea puse inainte de toate datorate ospitalitatii si indata ce Proorocul i-o ceru, ea ii pregati o paine, cu faina si uleiul pe care le mai avea.

Primi fara intarziere rasplata ospitalitatii sale : la cuvantul Proorocului, covata sa cu faina si urciorul cu ulei nu se mai golira pana la revenirea ploii. Trecusera cateva zile de cand Ilie era gazduit la aceasta vaduva, cand fiul ei muri.

Cum femeia, in durerea ei, il acuza pe omul lui Dumnezeu ca ar fi adus nenorocirea asupra casei ei, Ilie il lua pe copil, il urca la etaj acolo unde locuia el si dupa ce a suflat de trei ori asupra trupului neinsufletit chemandu-l cu strigate puternice pe Dumnezeu, el il inapoie pe tanarul baiat viu mamei sale, profetind astfel invierea mortilor.

Ajuns prin ravna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Sf. Prooroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer fiind considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17).


Sfarsitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu, pe Care Ilie L-a slujit cu multa autoritate. Se spune ca, simtind el ca zilele pe pamant sunt numarate, si-a ales ca succesor pe Elisei.

Atat de mare a fost personalitatea lui, incat Domnul i-a facut aceasta favoare de a se muta din viata aceasta pamanteasca la viata cea cereasca, fara a trece prin poarta mortii. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer. Minunea a fost vazuta de catre ucenicul sau, iar el s-a inaltat la cer pe o caruta de foc trasa de cai.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.