Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  DEX-ul si furtul limbii geto-dacilor
1.065 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  BAR AKA
485 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Albaneza, "sora" nerecunoscuta a limbii romane?
421 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Copiii utopiei
309 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dedublarea astrala
875 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se distrau romanii. glume,
117 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  China aventura culinara episodul 2
1.016 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pasari extraordinare
1.131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Date si relatii in comunitatile evreiesti ultra-ortodoxe
368 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Henry &Anne .Dragostea schimba istoria-1
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

14 cuvinte comune și etimologiile lor neașteptate

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 05.02.2015  Adauga la favorite 823 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
1. Misto. Desi este considerat un cuvant tiganesc la origine, de fapt misto se trage din germanul mit stock, in traducere cu baston.

2.Lume. Este unul din multele cuvinte romanesti provenite din latina.Luminator insemna felinar, dar cu timpul si-a schimbat sensul in tot ce-i sub lumina respectiv soare : lume.

3.Farsa. Initial prin acesta se intelegea o umplutura de carne tocata si condimentata. Notiunea s-a extins la glumele grobiene pe care unii artisti le faceau pe scenele teatrelor, ulterior capatand sensul actual.

4. Panica. Cuvintul panica se trage din zeul Pan, fiinta supranaturala jumatate om, jumatate animal, reprezentat cu coarne, barba, copite de tap si trup paros. Acesta speria turmele si pastorii provocand sentimentul pe care astazi il numim panica.

5. A dezmierda vine din latinescul dis + merda in traducere libera: cacut. Explicatia este ca pruncul, dupa ce era curatat si schimbat, se bucura si de mangaielile mamei: dezmierdare.

6.Pamant vine din latinescul pavimentum semnificand podea, adica tot pe ce poti calca.

7.Trivial provine tot din latina. In Roma, discutiile importante se purtau in incinta forumurilor, banalitatile, zvonurile si barfele la tri-via adica locul de intalnire a 3 strazi.

8.Lovele. Cuvantul isi are originea in tiganescul lovo, un derivat al verbului a lovi care duce cu gandul la modul de realizare a monedelor.

9.Smecher. Cuvantul se trage din germana. Boierii care aveau podgorii au angajat specialisti in degustarea vinurilor. In germana schmecken inseamna a fi bun la gust. Degustatorul a devenit smecher adica un specialist care nu putea fi pacalit cu un vin prost.

10.Mujdei. In mod surprinzator, mujdei provine din frantuzescul „mousse d'ail" semnificand spuma de usturoi

11.Meserie. Din latinescul miser insemnand om sarman. Sensul initial face apel la o epoca in care meseria era practicata doar de oamenii de jos, saraci, spre deosebire de functiile oficiale, administrative, care nu erau considerate „meserii".

12. Companie provine, la origini, din latinescul companionem, care insemna, literalmente, cel cu care imparti/cel care mananca paine cu tine in cadru militar; de aici si companion din romana. Evident, de-a lungul timpului sensul s-a diluat, astazi companie/companion desemnand cam orice tovarasie, mai mult sau mai putin intamplatoare.

13.Rahat. Este la origine un termen arab. Rahat lukum insemnand aproximativ "bucati de desfatare" de unde si englezescul Turkish delight pe care il gasim scris pe toate cutiile de rahat din Turcia.

14.Salariu In armata romana, ofiterii si soldatii primeau o alocatie in sare. In perioada Imperiului, acest salarium (de unde deriva cuvantul salariu) a fost transformat intr-o alocatie de bani pentru sare


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.