Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Adevarata poveste despre descoparirea planetei Pluto
243 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NASTEREA UNEI PLANETE
495 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  TERRA (PAMANTUL) – NASTEREA UNEI PLANETE
457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Incalzirea Planetei
1.581 vizite - 0 comentarii
adaugat de alina
 
  Pianeta noastra
340 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1 - Nasterea planetei
467 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Discurs despre starea planetei
740 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie la inceputul timpului
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul in pericol (DOCUMENTAR IN ROMANA)
672 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Descopera secretele planetei Pamant
744 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Povestea planetei Pluto

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 16.01.2015  Adauga la favorite 1.072 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
De la descoperirea sa in anul 1930, ca urmare a nevoii de a explica perturbatiile observate in orbita planetei Neptun, si pana la retrogradarea in anul 2006 la stadiul de planeta pitica, Pluto a avut o existenta tumultuoasa, dar fascinanta.

Inca inainte de 1900 se observasera perturbatii in traiectoria planetei Neptun in jurul Soarelui si se credea ca erau produse de existenta inca unei planete. Un bogatas american iubitor de astronomie, care fondase in 1894 un observator astronomic, a inceput sa caute din 1906 aceasta planeta misterioasa denumita initial planeta X.

In 1930 a fost descoperita de Clyde Tombaugh, un tanar de doar 23 de ani, iar din o mie de sugestii pentru un nume, a fost ales cel propus de Venetia Burney, o eleva de 11 ani din Anglia, si anume Pluto. Ulterior, in onoarea planetei, studioul Disney a creat personajul de desene animate Pluto, iar un element chimic nou descoperit a fost denumit plutoniu.

Din 2006, Pluto nu mai este considerata planeta propriu-zisa, ci planeta pitica.
Pluton a fost descoperita ca rezultat al unei cercetari prin telescop initiate in 1905 de catre astronomul american Percival Lowell, care a presupus existenta unei planete indepartate dincolo de Neptun, ca urmare a unor mici iregularitati in orbita lui Uranus si Neptun. Continuata dupa moartea lui Lowell de cercetatorii de la observatorul Lowell, cercetarea s-a incheiat cu succes cand astronomul american Clyde W. Tombaugh l-a gasit pe Pluton.


Numele ales pentru planeta este cel al zeului roman Pluton si, de asemenea, trebuia sa evoce initialele astronomului Percival Lowell. Numele a fost sugerat mai intai de Venetia Phair, atunci o fata de 11 ani din Oxford, Anglia. La micul dejun, bunicul ei, care lucra la Biblioteca Bodleian din cadrul Universitatii Oxford, citea in ziarul Times despre descoperirea unei noi planete. El i-a cerut nepoatei sale sa aleaga un nume bun pentru noua planeta. Venetia, care avea o pasiune pentru miturile si legendele romane si grecesti, a sugerat numele zeului roman al Lumii de dincolo. Profesorul Herbert Hall Turner a telegrafiat colegilor sai din America aceasta sugestie, si dupa dezbateri favorabile, care au fost aproape unanime, numele Pluto(n) a fost adoptat si anuntat de Slipher la 1 mai 1930.

In limbile chineza, japoneza, coreana si vietnameza numele planetei se traduce ca Regele stelei intunecate. Desi Hades nu este foarte cunoscut in cultura asiatica, traducerea este apropiata.



In ultimele decenii, observatoare foarte puternice, situate la sol sau in spatiu au schimbat complet referintele noastre asupra Sistemului solar. In loc sa fie singura planeta din regiunea sa, cum este cazul in restul sistemului solar, Pluto si satelitii sai sunt cunoscuti ca fiind doar un exemplu al unei colectii de obiecte numite Centura Kuiper. Aceasta regiune, pornind de la orbita lui Neptun, are o intindere de 55 de unitati astronomice (de 55 de ori distanta de la Pamant la Soare).

Astronomii estimeaza ca aici, in centura Kuiper, se afla cel putin 70.000 de obiecte de gheata, cu aceeasi compozitie ca Pluto, cu dimensiuni de 100 km diametru, sau mai mult. Si potrivit noilor norme, Pluto nu este o planeta. Pluto este doar unul dintre obiectele Centurii Kuiper.

Astronomii au identificat obiecte tot mai mari si mai mari in centura Kuiper. 2005-FY9, descoperit de catre astronomul Mike Brown de la Caltech si echipa sa este doar putin mai mic decat Pluto. Si exista cateva alte obiecte din centura Kuiper cu o clasificare similara. Astronomii au inteles ca este doar o problema de timp pana la descoperirea unui obiect mai mare decat Pluto.

Si, in 2005, Mike Brown si echipa sa au lansat bomba! Ei descoperisera un obiect, mult mai departe de orbita lui Pluto care avea probabil aceeasi dimensiune sau era chiar mai mare. Clasat oficial cu indicativul 2003 UB313, obiectul a primit mai tarziu numele de ERIS. De la descoperirea sa, astronomii au determinat dimensiunea lui Eris ca fiind aproximativ 2.600 de km in diametru, deci avand 25% mai multa masa decat Pluto!

Cu Eris mai mare, constituit din aceeasi mixtura de roca si gheata, si mult mai masiv decat Pluto, conceptia ca avem noua planete in sistemul solar, a inceput sa se clatine. Ce este Eris, planeta sau un obiect din Centura Kuiper; ce este atunci, Pluto, din aceeasi perspectiva? Astronomii au hotarat sa ia o decizie dinala asupra definitiei unei planete, cu ocazia celei de o a 26-a Adunari Generale a Uniunii Astronomice Internationale, din 14-25 august 2006, de la Praga, Republica Ceha.
Astronomilor din cadrul asociatiei li s-a oferit oportunitatea sa voteze asupra definitiei planetelor. O versiune a definitiei ar fi condus la recunoasterea a 12 planete in sistemul solar; Pluto ar fi fost in continuare o planeta, dar gaseam in familia extinsa pe Eris si chiar pe Ceres, care era considerat cel mai mare asteroid cunoscut. O a doua propunere, pastra raportul de 9 planete, definind traditional si familiar planetele, fara un rationament stiintific. A treia propunere, in sfarsit, reducea numarul planetelor la 8, iar Pluto era scos din clubul planetelor. Dar, atunci .. ce este Pluto?

La sfarsitul dezbaterilor, astronomii au votat pentru decizia controversata a retrogradarii lui Pluto (si Eris) si integrarea acestora intr-o noua clasa de corpuri ceresti, a planetelor pitice sau a planetoizilor.

Este Pluto o planeta? Se califica pentru acest statut? Pentru ca un obiect sa fie o planeta, trebuie sa intruneasca aceste trei cerinte, definite de catre IAU (UAI):

- trebuie sa se afle pe o orbita in jurul Soarelui. Din acest punct de vedere, Pluto poate fi considerat … o planeta.

- trebuie sa aiba destula gravitatie pentru a capata o forma sferica. Si aici, Pluto sta bine (pana acum este inca o planeta!!!)

- trebuie ca vecinatatea orbitei sale sa fie libera! – Ei, aici regula este incalcata. Potrivit acestei reguli, Pluto nu este o planeta!

Ce inseamna vecinatate libera a orbitei? Pe masura ce planetele se formeaza, ele devin corpul gravitational dominat pe orbita lor in sistemul solar. Pe masura ce interactioneaza cu alte obiecte mai mici, fie le consuma, fie le arunca in exterior prin gravitatia acestora. Pluto are numai 0,07% din masa obiectelor aflate pe orbita sa. Terra, in comparatie, are de 1,7 milioane ori masa tuturor obiectelor de pe orbita sa.

Orice obiect care nu intruneste a treia cerinta este considerat o planeta pitica. Asa incat, Pluto este o planeta pitica! Exista multe alte obiecte cu marime si masa similara lui Pluto prezente in orbita acestuia. Si pana ce Pluto nu se va izbi de acestea pentru a primi mai multa masa, el va ramane un planetoid.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.