Studii recente facute in Austria, Germania, Italia, Statele Unite arata ca armurariul este unul dintre cele mai puternice remedii naturale impotriva afectiunilor hepatice care, in ultimii ani, afecteaza tot mai multi oameni.
De asemenea, armurariul, denumit stiintific Sylibum marianum, este un antitoxic exceptional care ajuta organismul sa reziste celor mai puternice otravuri.
Armurariul este o planta tepoasa, de cultura, care poate atinge si un metru in inaltime, cu frunze de un verde prafuit, flori rosietice si seminte cu gust amarui. La noi, armurariul creste in sudul tarii unde este mai cald. Semintele ca atare ori preparate sub forma de tinctura, tablete, capsule se gasesc la plafar ori la magazinele de produse naturiste.
Frunzele de armurariu, dar mai ales fructele, semintele, sunt considerate decongestionante ale ficatului. Mai sunt folosite in migrene, urticarii anafilactice, boli infectioase, surmenaj intelectual, rau de mare sau rau de automobile, hemoragii, hipertrofia splinei si ficatului. In SUA, armurariul mai este cunoscut si sub numele de scaietele de lapte fiind un tonic psihic foarte important. De asemenea, planta scade nivelurile crescute peste normal ale colesterolului.
Nu se recomanda ceaiul de armurariu deoarece, prin fierbere, se degradeaza flavonoidele din compozitia sa, acestea pierzandu-si efectul antioxidant. Planta se administreaza in doze mici, sub forma de pulbere, un gram de patru ori pe zi, inaintea meselor cu o jumatate de ora, sau sub forma de tinctiura.
Pulberea de armurariu se obtine prin macinarea semintelor in rasnita electrica si se pastreaza la frigider, intr-un borcan inchis ermetic si invelit in hartie de culoare inchisa, dar nu mai mult de cinci zile.
Tinctura de armurariu este forma ideala sub care se poate pastra aceasta planta pentru ca are un termen de valabilitate de doi ani. Tinctura se obtine punand intr-un borcan 20 de linguri de pulbere de seminte de armurariu peste care se toarna alcool alimentar de 50 de grade, amestecand continuu.
Borcanul se inchide ermetic numai dupa ce a fost imbibata in alcool toata pulberea si deasupra este acoperita de un strat de doua degete de alcool. Se lasa la macerat 14 zile, dupa care se strecoara prin tifon si se pastreaza, timp de doi ani, la rece, in sticle mici, de culoare inchisa. Se ia cate o linguita de tinctiura, de patru ori pe zi, inainte de mese.
Femeile insarcinate si persoanele care sufera de hipertensiune ar trebui sa foloseasca armurariul cu precautie si eventual dupa o discutie cu medicul de familie ori cel fitoterapeut. In rest, folosind armurariul si beneficiind de reziltatele sale, se pot rezolva natural si cu rezultate de exceptie, o multime de probleme de sanatate.