Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine a fost Mona Lisa?
361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Arta gotica
1.011 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Americo Vespucio
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Nicolae Herlea
1.461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Kiltul scotian
374 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  lImpresionismul in pictura
1.277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sandro Boticelli
1.070 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Raffael Santi
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Familia de Medicii
1.272 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonardo Da Vinci -pictor
985 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Giorgio de Chirico

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 19.12.2014  Adauga la favorite 1.043 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
s-a nascut la 10 iulie 1888 in orasul portuar Volos din Tessalia (Grecia), localitate de unde - potrivit legendei - argonautii au pornit in cautarea lanii de aur. Parintii lui sunt italieni, tatal lucra ca inginer la constructia liniilor de cale ferata. In 1903, se inscrie la Politehnica din Atena, sectia de Belle-Arte, participand la inceput la cursurile de desen, apoi lucreaza si pictura in ulei. Se duce adesea sa picteze pe camp in imprejurimile Atenei, sau pe dealurile golfului Falero. In urma mortii tatalui sau (1906), paraseste Grecia impreuna cu mama si fratele mai mic, Andrea, stabilindu-se pentru un timp la Munchen (Germania). Amandoi sunt exceptional de talentati; Andrea studiaza muzica (va deveni mai tarziu celebru sub numele de Alberto Savinio), in timp ce Giorgio isi incepe studiile la Academia de Arte Frumoase. In Munchen admira operele simboliste ale lui Arnold Bocklin si gravurile lui Max Klinger. Din Germania familia se muta in Italia (1908), mai intai la Milano, de unde Giorgio pleaca la Florenta, unde viziteaza galeriile "Degli Uffizi" si salile de pictura din "Palazzo Pitti". In acest timp, De Chirico picteaza o serie de tablouri de inspiratie bockliniana, dar - influentat de operele lui Friedrich Nietzsche - incepe seria tablourilor care vor constitui preludiul picturii sale zise "metafizice".
Intre 1911 si 1915, Giorgio De Chirico lucreaza la Paris si, in anul 1912 expune trei panze in cadrul "Salonului de Toamna", apoi la "Salonul Artistilor Independenti". Il cunoaste pe poetul Guillaume Apollinaire, primul care va denumi tablourile lui "pictura metafizica", si frecventeaza cercul artistilor Pablo Picasso, Andre Derain si Constantin Brancusi. Cand Italia intra in razboi, De Chirico este repartizat la un detasament din Ferrara. In acest timp va coresponda cu Tristan Tzara, "parintele" dadaismului, care se gasea la Zurich in Elvetia.
Dupa razboi, in 1918, De Chirico va locui la Florenta si Roma. Picteaza portrete si autoportrete, compozitii cu fructe, pesti si diferite obiecte, tablouri de pura inventie, executa decoruri si costume pentru spectacole de balet. In anul 1919, are loc prima sa expozitie personala. In 1925 se intoarce la Paris si continua seria tablourilor de fantezie si imaginatie gen "Manechine stand jos", "Gladiatori", "Cai antici". Renunta treptat la pictura metafizica, ii copiaza pe marii maestri si incepe sa creeze intr-un stil apropiat de academism.
In 1935 pleaca la New York, unde lucreaza timp de optsprezece luni la tablouri cu diferite subiecte. Dupa ce in 1939 executa schite de decor pentru Teatrul de Opera "Covent Garden" din Londra, se stabileste pentru un timp la Milano. In 1942 se afla la Florenta, productia sa oscileaza intre tablouri in stil realist si altele de imaginatie, revenind la pictura metafizica. La sfarsitul anului 1943 se muta la Roma, unde se remarca aceleasi preocupari. Executa numeroase decoruri si schite de costume pentru Opera din Roma, Teatrul Comunal din Florenta si Teatrul de Opera Scala din Milano. Este autorul unui mare numar de litografii si ilustratii pentru carti. Giorgio de Chirico a avut si o intensa activitate publicistica referitoare la probleme de pictura si de tehnica folosita in artele plastice, intr-o perioada intinsa din 1914 pana in 1961. Se stinge din viata la Roma pe 20 noiembrie 1978, la venerabila varsta de 90 de ani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.